Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj › Bolesti izazvane ektoparazitima › Chillodonela *

Chillodonela *
Izazivač bolesti je parazitska infuzorija iz roda Chilodonela dužine oko 50 mikrona i debljine do 15 mikrona. Pri nepovoljnim uslovima parazit obrazuje cistu mirovanja koja u vodi akvarijuma kao takva može ostati dugo vremena.

Simptomi bolesti

Kod zaraženih riba dolazi do oštećenja kože i škržnog aparata. Riba postaje apatična, kreće se u gornjim slojevima vode guta atmosferski vazduh i nepravilno pliva(najčešće se uvijajući ili plivajući napred nazad) Zaražene jedinke se češu o kamenje, biljke i ostale predmete u akvarijumu. Ne retko pokušavaju da iskakanjem iz vode skinu parazite sa sebe. Kao rezultat povećanog lučenja sluzi na telu riba se može primetiti mat beli do bledo sivi film koji prekriva telo. Jake infekcije dovode do ozbiljnih oštećenja škrga što uslovljava otežano disanje. Ne retko usled oštećenja škržnog aparata riba ugiba gušeći se. Obzirom da su škržni filamenti nežni paraziti ih najčešće napadaju i nije redak slučaj da se znayi infekcije i ne primete na koži ribe jer je infekcija zahvatila samo škržnu regiju.
Simptomi bolesti


Najpre se savetje uolacija bolesnih riba i lečenje u odvojenoj posudi. U akvarijumu u kome se infekcija javile i ukome su ostale zdrave jedinke savetuje se postepeno povišenje temperature uy pojačanu aeraciju. Visoka temperatura uništava parazite pri čemu se odredjen broj njih incistira.

Lečenje se može sprovoditi slanim kupkama ) krtke kupke u rstvoru od 100 g soli na 10 l vode u trajanju do 20 min.) ili metilen blue - 0,02 g na 10 l.
Neki akvaristi koriste i rivanol 1-2 g na 1000 l vode