CO2...
-> Uradi sam

#1: CO2... Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Sub Maj 21, 2005 3:52 pm
    ----
Ovako... nemojte se smejati, samo mi je dosla ideja, pa da i vas pitam. Sta mislite za pokusaj da se u akvarijum ubaci CO2 iz gazirane mineralne vode? Mislim da ta voda sadrzi dosta CO2, pa moglo bi da se uredi da taj CO2 izlazi sporije i preko cevi ulazi i rastvara u akvarijumsku vodu.
Ne znam koliko bi trajalo, ali mislim da vredi da se pokusa. Ipak, ima dosta jeftinih vrsta gazirane vode (i onako samo na cigarete trosim koliko 4 flase od 1,5l na dan).
Ja cu i onako pokusati, imacemo iskustvo vise ako ovo niko do sada nije radio. Wink

#2: Re: CO2... Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Ned Maj 22, 2005 3:42 pm
    ----
Dobio sam neke informacije da je to vec radjeno. To me tesi, ipak izgleda da mi ideja nije tako glupa. Wink

#3: Re: CO2... Autor: DzordzLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pon Maj 23, 2005 3:10 am
    ----
Mislim da to baš i neće valjati. Nisam to nikada pokušao ali smatram da je CO2 koji se oslobađa iz gazirane mineralne vode nedovoljan. Koliko znam biljkama je za proces fotosinteze CO2 potreban tokom čitavog dana odnosno dok je uključena rasveta te bi zbog toga bilo potrebno mnogo boca min. vode a nepotrebne gubitke bi imao i prilikom otvaranja boce. To je po mom mišljenju bez obzira po kojoj ceni može da se nabavi voda neisplativo. Više mi se sviđa ideja o praznoj boci u kojoj šećer, kvasac i topla voda izazivaju hemijsku reakciju prilikom koje se oslobađa CO2 i na taj način se isti preko creva doprema u akvarijum. Ovaj drugi način nisam pokušao jer zahteva da se boca konstantno zagreva(na pr. u spoljnjem filteru) a razlog je što ja koristim kanister i za moj ukus bi značajno ugrozila estetiku ako bi je stavio bilo gde u blizini akvarijuma.
Nemoj pogrešno da me shvatiš ovo je moje mišljenje a ideju u svakom slučaju pozdravljam Smile .

#4: Re: CO2... Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2005 12:07 am
    ----
Dzordz, sta ovde ima da se pogresno shvati? Ja sam javno pitao, i svakako sam to uradio kako bih cuo misljenja drugih. Ne znam kako se moze meriti kolicina CO2 (mozda bih mogao volumenski), ali ipak mislim da ima dosta. Ne znam, sacekacemo da se jos neko izjasni (nadam se da sada ti neces ovo shvatiti pogresno).
Inace, nisam mislio da mesam mineralnu vodu sa akvarijumskom, nego da sprovedem crevo sa rasprsivacem iz boce sa mineralnom vodom, nesto slicno kao sa kvascem (samo sto koliko znam kod kvasca se ne dodaje rasprsivac).

#5: Re: CO2... Autor: DzordzLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2005 9:03 pm
    ----
Ćao Nenade,

Quote::
Inace, nisam mislio da mesam mineralnu vodu sa akvarijumskom
Razumeo sam taj deo, a to "mešanje" je samo privremeno rešenje.

Napiši kakve si rezultate postigao i nadam se da će se još neko pridružiti ovoj temi.

#6: Re: CO2... Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sre Maj 25, 2005 8:58 am
    ----
Evo i mene da vam se pridružim. Šta reći. ....Kao što je Nenad već naveo sigurno da je neko ovo već probao. Bez obzira što je cena vode mala mislim da je ovaj način bacanje para vremenom . Količina CO2 u flaši mineralnne vode je prilično mala i kreće se od 2-4 g na litar vode.( Ne zaboravite ova voda se puni pod pritiskom i da je CO2 usled toga rastvoren u njoj.) upravo iz ovog razloga neki akvaristi su pokušavali i sa sipanjem mineralne vode direktno u akvarijum jer ona sadrži u sebi ugljen dioksid koji je već rastvoren. Na način koji pominješ Nenade nećeš iskoristiti sav CO2 koji je u flaši.(ima naime tu dosta gubitaka jer se ne rastvori u vodi akvarijuma sav CO2 koji ubaciš. ) Shodno tome bilo bi potrebno dosta flaša vode kako bi se zadovoljile potrebe biljaka u akvarijumu. I na kraju kad zbereš finansije za jedan period od recimo 2 meseca i koristiš pritom recimo 2 flaše vode dnevno(što je prema količini CO2 jako malo). za potrošen novac u tom periodu možeš kupiti bocu za punjenje CO2 pod pritiskom (recimo onu od 2 litra) i koristiti je znatno duži period. Punjenje CO2 za ovakvu bocu je veoma jeftino.

Poslednji izmenio Octopus dana Čet Maj 26, 2005 8:40 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#7: Re: CO2... Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Čet Maj 26, 2005 1:35 am
    ----
Hvala Octo! Nisam znao da je kolicina tako mala i nezadovoljavajuca. A inace, znam da se "mojim" nacinom nece iskoristiti sav CO2. Znaci, da se ne gnjavim...
Pretpostavljam da se sipanjem mineralne vode u akvarijum menja DH, tako da ovu varijantu nisam razmotrio. Ipak, sacekacu neko vreme, pa onda boca...
Samo da pitam... koliko ribe disanjem oslobadjaju CO2? U kolikom procentu ovo zadovoljava potrebe biljaka? (Dobro sad, zavisi od broja riba, velicine, znam, ali neki prosek?)

#8: Re: CO2... Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Maj 26, 2005 8:50 am
    ----
Teško je govoriti o proseku. Sve si lepo pomenuo sam .... Laughing jedino si izostavio činjenicu da potrebna količina CO2 umnogome zavisi i od broja, veličine i vrste biljaka u akvarijumu. Veći broj biljaka troši više CO2, Veća biljka takodje iziskuje veću količinu CO2. Što znači da kada je akvarijum gusto zasadjen, optimum CO2 teško da ribe mogu obezbediti disanjem. Uostalom kada pogledaš malo pažljivije slike tzv. Holandskih akvarijuma uočićeš da je broj riba mali i da se u najvećem broju slučajeva radi o sitnijim ribama. Ovakvi akvarijumi bez dodatnog ubacivanja CO2 ne bi izgledali onako kakvi su zapravo na slikama.

#9: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Sep 07, 2005 9:33 pm
    ----
Ljudi jel moze neko da mi objasni kako da napravim sistem koji ce da mi ubacuje CO2 u akvarijum. Shocked Shocked Shocked
Citao sam nesto o tome na drugom sajtu sa flasom,a u flasi kvasac i secer i to oslobadja CO2 pa se on sprovede do akvarijuma preko creva Shocked Shocked Shocked
Ako neko zna neku drugu varijantu molim ga da mi objasni posto mi se cini da je ovo mnogo jeftiniji nacin nego da kupujem Cool Cool (bolje da vec jednom kupim taj Aquasafe Very Happy )

#10: Re: CO2... Autor: BucaLokacija: munZe, Srbija PošaljiPoslato: Sre Sep 07, 2005 10:03 pm
    ----
Nisam shvatio ovo poslednje, kakve veze ima aquasafe sa ubacivanjem CO2 u akvarijum?

#11: Re: CO2... Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Čet Sep 08, 2005 1:30 pm
    ----
Nedovoljna/pogresna informisanost?

#12: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Sep 08, 2005 2:48 pm
    ----
Nema nikakve veze nego umesto da dam pare za CO2 bolje da ga sam napravim a pare dam za aquasafe Sad

Nego hoce mi neko objasniti neki sistem za ubacivanje CO2 u akv. Cool

#13: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Sep 08, 2005 2:51 pm
    ----
Ako ne znate drugi sistem mozete da mi objasnite i onaj koji sam delimicno naveo posto ga ne razumem potpuno.Unapred Hvala Very Happy Very Happy Very Happy Exclamation

#14: Re: CO2... Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Sep 08, 2005 6:42 pm
    ----
Ima i drugih sistema a i objasnićemo ti i ovaj. Ja sam trenutno u gužvi i nemam vremena za pisanje. Budi strpljiv, stići će odgovor. Wink

#15: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Sep 08, 2005 10:29 pm
    ----
Hvala Octo jedva cekam odgovor Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

#16: Re: CO2... Autor: FIKUSLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Sep 10, 2005 1:21 am
    ----
Iskoritio bih ovu priliku da objasnim jedan od jeftinijih nacina dodavanja CO2 u AQ.

1. Upotrebiti dobro ispranu praznu flasu od kisele vode ili piva (1.5-2L)
2. Razmutiti pola ili manje od 1/2 fabrickog pakovanja svezeg kvasca u mlakoj vodi, i potom sve zajedno dodaj u flasu.
3. Sipati 5-7 supenih kasika kristal secera ( od njega se vrenjem oslobadja CO2)
4. Dopuniti flasu vodom oko 2/3 ukupne zapremine.
5. Plasticni cep uvrnut na flasu probusiti i dodati ventil.
6. Na ventil nataknuti crevo promera kao kod vazdusnih, tj. membranskih pumpi.
7. Spojeve na cepu od flase i ventila zaliti silikonom da se CO2 ne bi oslobodio u sobu umesto u AQ.
8. Na kraj creva uronjenog u AQ, koje ide od flase sa rastvorom secera i kvasca do AQ, nataci rasprsivac.
9. Flasu drzati izvan AQ (prim. autora) a moze i u spoljnom filteru, mada iz estetskih razloga i vrednosti temperature bih izbegao prtljanje po filteru ili AQ.
10 Pozeljno je ako velicina AQ dozvoljava, da se na crevo u AQ iznad rasprsivaca postavi isecena flasa u koju bi ulazili mehurici oslobodjenog CO2 radi sto bolje rastvorljivosti u AQ vodi (Henry-ev zakon) mada nije neophodno.
11. Puno uspeha u gajenju biljaka.

S postovanjem,
FIKUS
9.


Poslednji izmenio FIKUS dana Sub Feb 21, 2009 2:53 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#17: Re: CO2... Autor: GoblinLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Sep 10, 2005 3:06 am
    ----
Jedno pitanje:treba li prvo muckati sadrzinu flase da se sve lepo rastopi,pa onda staviti cep sa crevom,ili ce vreme uciniti svoje?

Posto se sve stavi u flasu moze li se ona otvarati(to pitam zbog ove zamene cepova),ili je ne otvarati ni pod "razno"?


Aq bez gomile biljaka nije aq! Smile

Pozdrav!

#18: Re: CO2... Autor: FIKUSLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Sep 10, 2005 4:20 am
    ----
Vreme neumitno cini svoje pa kad je i u pitanju oslobadjanje CO2 iz glukoze (inace uprosceno gledano - proces suprotan fotosintezi). Muckanje mozes povremeno upraznjavati, pri tome da se svakom prilikom kod muckanja oslobodi malo veca kolicina CO2. Takodje kontinuirano muckanje kao i povisena temperatura (u slucaju da je flasa uronjena u AQ) uticu na kinetiku hemijske reakcije tako da se CO2 znatno brze izdvaja i pri tome se celokupan CO2 mnogo brze oslobodi iz napravljene smese.

Zato evo i jedne novotarije: Na cepu izbusiti jos jedan (dodatni) otvor za crevo i sprovesti crevo od membranske pumpe u rastvor. U svrhu sto boljeg mesanja smese u reaktoru, koristio sam membransku pumpu koja je preko gore pomenutog creva ubacivala vazduh u vodeni rastvor secera i svezeg kvasca, pri cemu se doticni rastvor u flasi (CO2 reaktoru) neprestano mesao usled strujanje vazdusnih mehurica. Na taj nacin je i sama voda u AQ bila dodatno aerirana, osim sto je postepeno dodavan i CO2 oslobodjen iz rastvorene smese a pritisak iznad tecnosti u reaktoru, logicno, bio je mnogo veci. Jedini problem kod ovakvog tretiranja ja sto se nikako ne moze pouzdano utvrditi kada je CO2 prestao da se oslobadja iz reaktora a kada se ubacuje samo vazduh preko membranske pumpe. U tom smislu, u cilju provere efikasnosti CO2 reaktora nakon nekoliko dana ovakve upotrebe, ne bi bilo lose uraditi sledecu proveru:

1. Iskljuciti membransku pumpu tj. prekinuti dovod vazduha u CO2 reaktor,

2. Promuckati flasu sa rastvorom secera tj. CO2 reaktor (ukoliko se nakon muckanja, u AQ ne oslobadjaju mehurici, rastvor secera i kvasca treba zameniti novim).

Cep ne bi trebalo da se otvara jer je pod dejstvom hidrostatskog pritiska u AQ, pritisak gasa iznad rastvora u CO2 reaktoru je vec povisen, tako da bi otvaranjem cepa na flasi sav CO2 trenutno oslobodjen u reaktoru momentalno oticao u atmosferu (sobu) umesto u AQ.

Pozdrav,
FIKUS

#19: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Sep 10, 2005 12:59 pm
    ----
Hvala na odgovoru a da li znas gde bih mogao da nabavim taj ventil Very Happy

#20: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Sep 10, 2005 2:29 pm
    ----
P.S. Da li moze i bez ventila i koju on svrhu ima Shocked

#21: Re: CO2... Autor: FIKUSLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Sep 11, 2005 12:43 am
    ----
Ventil ima svrhu da kada nataknes crevo na njega, podesis i ujednacis protok mehurica CO2. Ima ga u svim bolje snabdevenim radnjama.

p.s. Ako neko ima fotografiju neka posalje, u cilju sto boljeg razumevanja.

FIKUS

#22: Re: CO2... Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Ned Sep 11, 2005 1:00 am
    ----
Evo i slike 2 vrste mada ih ima gomila i svi imaju istu funkciju.

#23: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Sep 11, 2005 3:52 pm
    ----
Hvala na odgovorima setio sam se i sam cemu sluzi ali sam vec bio poslao pitanje. Rolling Eyes
A slicne ventile kao na slici imam i ja samo nisam znao da se radi o takvim ventilima mislio sam da su neki posebni posto se na nekom drugom sajtu spominju neki medicinski ventili Embarassed
Ej ljudi stvarno vam hvala na odgovorima (brzim) odmah cu napraviti taj sistem, hvala Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
I imam jedno pitanje kojom brzinom treba da izlaze mehurici negde sam procitao oko 2 na sekundu Question I da li visak CO2 skodi (to su dva pitanja) Question

#24: Re: CO2... Autor: Mirka PošaljiPoslato: Sre Sep 14, 2005 12:05 am
    ----
Ja bih da se pridruzim diskusiji pitanjem kako da odredimo momenat kad je nasem akvarijumu potrebno dodatno ubacivanje CO2, odnosno kako oceniti taj odnos riba i biljaka da bi znali da imamo potrebu za tom intervencijom?

#25: Re: CO2... Autor: FIKUSLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 14, 2005 12:56 am
    ----
Taj momenat zavisi od vrste i kolicine bilja koja je u interakciji sa brojem i velicinom riba u AQ. Po mom misljenju, kod gusto posumljenih AQ sa sitnim (jatnim) ribama CO2 ne moze da smeta (tzv. holandski tip AQ). Inace, CO2 se dodaje radi sto boljeg i brzeg rasta bilja (citaj fotosinteza)ali prvenstveno kod AQ gde biljke dominiraju u odnosu na ribe. U suprotnom, ukoliko ima dovoljno riba, ni bilje ne zahteva poseban tretman, neka ravnoteza ce se vec uspostaviti u AQ.

U svakom slucaju, mozes probati sa dodavanjem CO2, pa posle par nedelja oceni kakav je ishod.

Pozdrav,
FIKUS

#26: Re: CO2... Autor: BucaLokacija: munZe, Srbija PošaljiPoslato: Sre Sep 14, 2005 9:56 am
    ----
Ja sam poslednjih dana bio dosta zauzet, ali mi je drago da vidim da su se ljudi nesebično raspisali i da medjusobno nesebično dele znanje, što i jeste poenta ovog sajta.

Bravo za uputsva i tekstove o ugljendioksidu i njegovoj primeni u akvaristici Fikuse Very Happy

#27: Re: CO2... Autor: Mirka PošaljiPoslato: Sre Sep 14, 2005 11:22 pm
    ----
Fikus, hvala na odgovoru Very Happy

Pod kojim imenom mogu potraziti gore pokazani ventil, u prodavnici? Embarassed

#28: Re: CO2... Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Sre Sep 14, 2005 11:31 pm
    ----
Traži ventil za vazduh (protok vazduha). Trebala bi da ga prepoznaš jer su krajevi mali, taman da se nabaci silikonsko crevo koje se koristi za ubacivanje kiseonika.

#29: Re: CO2... Autor: Mirka PošaljiPoslato: Sre Sep 14, 2005 11:42 pm
    ----
Laughing Hvala Mrvice, kao uvek si brz i precizan Very Happy

Nikad se nezna kada ce ovakav podatak zatrebati, mozda se i ja upustim u malo eksperimentisanja...... Shocked

#30: Re: CO2... Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Sre Sep 14, 2005 11:46 pm
    ----
Nema na čemu Wink i samo napred, ne može da škodi,a što ne škodi znači da prija Laughing .
Obrati pažnju da ne oboriš PH naglo i neće biti problema, akao što reče i Fikus prati izvesno vreme i znaćeš da li je u tvom akvarijumu potrebno dodavati CO2 ili ne.

#31: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Sep 15, 2005 10:52 pm
    ----
Ej ljudi hvala na odgovorima Very Happy Ali niko mi nije rekao kojom brzinom treba da idu mehurici Question

#32: Re: CO2... Autor: FIKUSLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Sep 17, 2005 4:29 am
    ----
Kolicina a samim tim i broj CO2 mehurica zavisi iskljucivo od 2 stvari a to su velicina AQ i kolicina bilja (ribe izostavljam jer ne znam koliko ih imas i kolike su velicine). Ne bi bilo lose da celu temu detaljno procitas od pocetka. Inace savetovao bih da krenes sa dodavanjem CO2 i posle nekih mesec dana dodavanja uporedis eventualan napredak u rastu bilja sa ovim sadasnjim stanjem.
Inace, CO2 je koristan ali nije jedini faktor koji je zaduzen za uspesno gajenje biljaka u AQ. Ima tu jos mnogo parametara koji utucu na rast a ni svakoj biljci ne odgovaraju isti uslovi (tvrdoca, t, pH vode u AQ, podloga, filtracija, osvetljenje itd). Sve u svemu, ni ja neznam kojom brzinom treba da idu mehurici a neka specijalna formula ne postoji, ali bih ti savetovao da probas sa dodavanjem CO2 pa na datom primeru dodjes do nekih zakljucaka. Ovako na nevidjeno nek ti protok bude 1 mehuric/s.

Sve najbolje,
FIKUS

#33: Re: CO2... Autor: bikerLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Sep 17, 2005 4:09 pm
    ----
Fikuse hvala ti na odgovorima posto si se stvarno potrudi Very Happy
A sistem cu napraviti cim budem stigao posto radim od jutra do sutra Mad
Ali kada bude isplata odvojice se deo novca i za akvarijum Very Happy

#34: Re: CO2... Autor: MiloshenkoLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Pet Mar 09, 2007 8:02 pm
    ----
Da iskoristim postojecu temu...
Sta ovo znaci?
Pri pH = 8, kH = 12

I provodljivost = 0

Sadržaj CO2 (mg/l): 3.8
Hteo bih da probam sa ubacivanjem CO2 u moj aq od 53l,naravno nikakvo iskustvo nemam sa tim,pa evo par pitanja...Planiram da silikonsko crevo koje ce ici iz flase stavim u filter odakle ce mehurice uvlaciti i razbijati na manje potopna pumpa u istom.
Razumeo sam cemu sluzi,ali...
1.Kako cu znati kada je dovoljno sa dodavanjem istog,jel' kad ribice budu pri povrsini ili...?Kako se preterano dodavanje CO2 odrazava na biljke,a kako na ribe?
2.Sta da radim sa crevom koje ide iz flase u filter tj. da li da CO2 izlazi u sobu kada sadrzaj istog u aq bude dovoljan?
3.Dodavanjem CO2 dolazi do snizavanja ph vrednosti?Da li se ta vrednost vraca na pocetnu prestankom dodavanja CO2?
Bice,mozda,jos pitanja samo da cujem odgovore na ova tri...

#35: Re: CO2... Autor: krckoLokacija: novi beograd PošaljiPoslato: Pet Mar 09, 2007 9:22 pm
    ----
Miloshenko, na sva ta pitanja koja si postavio , pa i vise od toga, imas odgovore u Forumu : Fizicko hemijske osobine vode. Pozdrav

#36: Re: CO2... Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Sub Mar 10, 2007 5:14 pm
    ----
Miloše sačekaj sa ubacivanjem CO2 u svoj akvarijum.
Akvarijum ti je relativno mali i nemaš puno biljaka koje bi usvojile taj CO2, veoma lako možeš da potruješ ribe.
Akvarijum je još mlad, sačekaj da se ustabili i bilje namnoži, a kasnije možeš da postavljaš pitanja do mile volje.

#37: Re: CO2... Autor: MiloshenkoLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Ned Mar 11, 2007 1:15 am
    ----
Naravno,Mrvice,svestan te cinjenice mislio sam da ogranicim dodavanje CO2 na nekih 4,5,6 sati dnevno,a i ne bih ga dodavao nocu...?Reagovao bih na eventualne promene kod ribica...

#38: Re: CO2... Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Ned Mar 11, 2007 2:16 am
    ----
Ubacivanje CO2 bez jakog svetla i gomile biljaka koje će da ga usvoje skoro i da nema smisla, a velika je opasnost po ribe. Takvim ubacivanjem možeš dovesti i do brzih menjanja parametara vode što svakako neće odgovarati ribama.
Uvek ima vremena da počneš sa tim i nikad neće biti kasno, samo se malo strpi.



-> Uradi sam

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1