Podloga
-> Materijal za dekoraciju akvarijuma

#1: Podloga Autor: DjordjoLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Mar 23, 2005 7:01 pm
    ----
sta bi ste predlozili za podlogu. Da li obavezno predlazete da sadrzaj bude mesovit i iz vise slojeva? Trazim resenje koje svakako podrazumeva dobar ambijent i za ribice i biljke. Ukratko sta bi ste vi stavili i kojim redom? Hvala

#2: Re: Podloga Autor: Gost PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2005 2:27 am
    ----
E ovako da ti kažem moje kratkotrajno iskustvo od 1 god. držanja akvarijuma. Ja sam za prvi sloj stavio tamni pesak koji sam prethodno dobro isprao (dok nije izlazila čista voda), pa sam sledeći sloj stavio beli granit koji sam iskuvavao do besvesti. Pesak sam stavio zbog biljaka i mogu ti reći da bi mi dugme izraslo u akvarijumu da ga posadim. Da kucnem u drvo. A usto nemam nikakvih problema sa ribicama, imam iste već godinu dana.
Pozdrav!

#3: Re: Podloga Autor: PecaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2005 11:01 am
    ----
Prvo da razjasnimo, ovo je suviše uopšteno pitanje na koje je teško dati odgovor. Djordjo, moraš da nam tačno kažeš koje ribe bi ti držao u tom akvarijumu. Različite podloge različito reaguju sa vodom, neke su neutralne, neke dižu tvrdoću ili pH vode, itd.

#4: Re: Podloga Autor: DjordjoLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2005 6:34 pm
    ----
Dugo godina nisam u akvaristici i sada mnogo stvari ne mogu da se setim, cak i onih osnovnih. Zato cu sada u startu da cuvam ucestale vrste i pristupacne. (Moli, ksifo, neonke, skalare, tetre...) Osim saveta oko sadrzaja podloge, ocekivao bih od vas i neki usputnu sugestiju oko slaganja vrste riba...npr. tetre su agresivne...uzimaj ih u jatu...reaguju na skalare..itd
Preferiram tamniju varijantu...to je nesto cega se secam(i zbog ribica i biljaka) ali i druge predloge bih rado cuo. Recimo sta mislite o belom granitu?

#5: Re: Podloga Autor: DaneLokacija: Makedonija, Gostivar. PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2005 8:48 pm
    ----
Ja nisam ljubitel svetlih podloga, ako mozes nekako da nabavis crnu granitnu podlogu bilo bi super.

#6: Re: Podloga Autor: IvanLokacija: Ivanjica PošaljiPoslato: Čet Mar 31, 2005 3:15 am
    ----
Da li treset treba dodavati u svaku podlogu (mislim na onu ideju treset u vrećcama od najlon-čarapa)?

#7: Re: Podloga Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Mar 31, 2005 9:34 am
    ----
Djordjo belu podlogu najbolje zaboravi. Uz kombinaciju koju pominješ bila bi više nego neprirodna. Ono što u narodu zovu teraca je verovatno to na šta ti misliš kada kažeš beli granit. To nemoj stavljati u akvarijum.

Treset se može ubacivati pod koren biljke na način na koji opisuješ Ivane.I pak danas postoje i tablete koje su daleko kompletnije po pitanju mineralnih zahteva biljaka i koje polako istiskuju pomenutu upotrebu treseta.

#8: Re: Podloga Autor: IvanLokacija: Ivanjica PošaljiPoslato: Pet Apr 01, 2005 7:24 pm
    ----
,Imam jednu dilemu u vezi treseta: koja količina mineralnih materija može da se nalazi u tresetu (npr Torf, ili ne znam već za koji imate podatak).
Po onome što ja znam (a i provravao sam u eksperimentima)- treset je jako siromašan mineralima koji su dostupni biljkama (ovde mislim na kopnene biljke, za vodene nemam iskustva ni znanja).
Treset može biti hranljiv kada se raspada (u površinskim ulovima nastaje tresetni kompost), ili ako mu dodamo mineralna đubriva - on ih dobro 'vezuje'.

Naravno, te tablete su sigurno bolje, verovatno su kompletne po pitanju mineralne ishrane vodenih biljaka, ali mene interesuju neki teoretski aspekti - zbog čega je uopšte korišćen treset, kojim mehanizmom je on to uticao da se biljke bolje razvijaju u njegovom prisustvu?

#9: Re: Podloga Autor: BucaLokacija: munZe, Srbija PošaljiPoslato: Sub Apr 02, 2005 6:49 pm
    ----
Ukoliko je podloga od sitnog rečnog peska, a ne šljunka, treset u čarapi je neophodan da bi korenje disalo. Jer poznato je da se pesak nabija i zbog svoje gustine sprečava protok i razmenu bilo kakvih materija. Sam treset u čarapi je konstatno izložen vodi i raspadu, tako da prehranjuje biljku bez problema izvesno vreme, a u principu ne škodi ni kasnije.

Nikad se nisam bavio sastavom istog koji sam trpao u akvarijume, postoji presovan akvaristički treset koji kod nas ne može da se nadje po radnjama ali je na zapadu normalna stvar. U principu sam prešao na tablete i tečno djubrivo i zadovojan sam sa istima.

#10: Re: Podloga Autor: IvanLokacija: Ivanjica PošaljiPoslato: Sub Apr 02, 2005 8:02 pm
    ----
Jasnije mi je , zahvaljujem.-> Materijal za dekoraciju akvarijuma

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1