Hitno potrebna pomoc
-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

#1: Hitno potrebna pomoc Autor: LakyLokacija: Bela Crkva PošaljiPoslato: Sre Jun 18, 2008 9:57 pm
    ----
Pozdrav! Evo o cemu se radi, imam u akvarijumu sada 4 zelena barbusa sa jos 20-tak drugih ribica, juce ih je bilo 5, jutros sam jednog nasao uginulog. Uvece sam primetio da se svi barbusi vrte jedan oko drugog, ali jedan je zaostajao bio je sporiji i kod dva sam primetio da na bocnim perajima na zavrsetku istih imaju crveno kao da su krvavi. To mi se do sad nije desavalo da zapazim kod njih a imam ih oko 3 meseca. Pitao9 sam jednog prijatelja ali on kaze da su se mozda tukli. Ja sam danas ceo dan bio na poslu i sad kada sam dosao sa posla odmah sam dosao da vidim sta se sa njima desava. Oni su dosta pobledeli, nemaju onaj intenzitet zelene boje sad su zeleni ali dosta svetli, i okrecu se jedan oko drugog pognute glave ka dnu AQ. Cini mi se kao da su zarazeni necim - nedaj boze-. Unapred sam zahvalan za svaki savet sta da radim sa njima, da li je potrebno necim da ih lecim i o cemu se radi. Hvala unapred Laky

#2: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: krckoLokacija: novi beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 18, 2008 10:46 pm
    ----
Ako imaš mogućnosti , izdvoj ih u poseban akvarijum u kome će biti identični uslovi kao u tom zajedničkom . A šta raditi i kako lečiti, biće savet od nekoga ko ima više iskustva . Nije loše i da postaviš neku fotografiju . Pozdrav

#3: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2008 12:32 am
    ----
Sa ovoliko podataka teško je bilo šta reći... Koliko dugo ih imaš? Koje su ostale ribe i kako su one? Ima li kakvih promena na njima? Parametri vode bi bili od koristi? Slika takodje. Jesi li skoro unosio nešto novo u akvarijum?

#4: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: LakyLokacija: Bela Crkva PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2008 12:46 pm
    ----
Evo ovako, imam ih vec 3 meseca, sto sam i napisao, sa njima u AQ imam koridorase,bele tetre,skalare,trihogastere,gupike i ksifoforuse,zebrice crvene i black moli. Parametre vode vam ne mogu reci jer nemam cime da ih izmerim. U AQ nisam stavljao nista nekih dvadeset dana. Sve je bilo OK jednog popodneva sam primetio da dva barbusa imaju to crveno na bocnim perajima a ova ostala 3 nemaju. Sutradan sam video da svih 5 barbusa imaju to crveno na perajima, kao sto sam napisao drugar mi je rekao da je to verovatno od tuce tj. da se verovatno malo tuku. Medjutim jedan ne nakon kraceg vremenskog perioda ugimuo, a pre nego sto je uginuo non stop se vrteo oko svoje ose. Ostali barbusi non stop stoje glavom nadole sto do sad nisu radili nikad i nabijaju se u jedan cosak sva cetvorica. Cesto gube i dobijaju boju. Probao sam da ih hranim jedu sasvim normalno kao i do sad. Sve ostale ribice su OK da kucnem u drvo. Hvala na savetu unapred Laky

#5: Slike Barbusa Autor: LakyLokacija: Bela Crkva PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2008 1:15 pm
    ----
Evo par slika, znam da su mutne ali sa telefonom bolje je tesko napraviti pogotovu kad barbusi pojure.

#6: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: LakyLokacija: Bela Crkva PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2008 1:27 pm
    ----
Evo jos slika

#7: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2008 4:46 pm
    ----
Šta reći ovako sa daljine a da ne ipadne loš savet. Slike mi nisu mnogo pomogle priznajem. Ako si sto posto siguran da su ostale ribe OK i obzirom da parametre vode ne možeš da nam daš.... teško je biti u bilo šta siguran. Crvenilo se vidi na slikama ali je otvoreno pitanje šta mu je uzrok jer više agenasa mogu uzrokovati takvu pojavu počev od lošeg kvaliteta vode , preko bolesti pa čak i do uzajamnih tuča mada mi ovo ne miriše na to. Da je dobro nije. To ti kažu i sami barbusi jer tako dube ili kad se prejedu ili kad im je loše.
Ipak obzirom da ne mogu na ovaj način da sagledam sve i utvrdim uzrok teško da ti bilo šta pametno mogu savetovati a istovremeno biti siguran da nisam pogrešio.
Zamena dela vode nikad nijre na odnmet. To ne može škoditi. Prati situaciju i izvesti o promenama. Ako imaš FMC možeš i njega koristiti ali smatram da je glupo da ti bilo šta savetujem kada ni sam sa ovoliko informacija nisam načisto o čemu se ovde radi.

#8: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: LakyLokacija: Bela Crkva PošaljiPoslato: Pet Jun 20, 2008 4:34 pm
    ----
Caos, evo samo da javim sta se desava sa mojim barbusima. Zamenio sam trecinu vode, i za sad je sve isto, hvala bogu jos su zivi, i dalje imaju crvenilo na bocnim perajima iplivaju naglavacke ali zivi su. Hvala Oktopusu u svakom slucaju. POzz

#9: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: viennaLokacija: Frauendorf PošaljiPoslato: Pet Jun 20, 2008 10:55 pm
    ----
to plivanje naglavacke mi ne izgleda kao da su dobro...
trecinu vode inace treba redovno da menjas ,ne samo u ovakvim situacijama

#10: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: chebzaLokacija: Grocka PošaljiPoslato: Sub Jun 21, 2008 2:11 am
    ----
Kod mene u akvarijumu udomili su se barbuzi (tetrazona) i iz iskustva koje imam sa ovim ribicama, a i iz opisa koje si dao na forumu mislim da imas problem sa kvalitetom vode, naravno nemogu biti 100% siguran ali diskoloracija (gubljenje boje i intenziteta boja) je jedan od prvih pokazatelja da barbusima neodgovara kvalitet vode! takodje i to dubljenje naglavacke ukazuje na probleme sa vodom.Tako da probaj sto pre da nabavis set za testiranje vode da bi znao na cemu si! pozz

#11: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sub Jun 21, 2008 9:18 am
    ----
chebza gubitak boje nije uvek siguran znak samo pogoršanja kvaliteta vode u kojoj ribe žive. Do pojave gubitka boje mogu dovesti i mnogi drugi činioci počev od stresa pa do raznoraznih bolesti.

#12: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: chebzaLokacija: Grocka PošaljiPoslato: Sub Jun 21, 2008 12:19 pm
    ----
Octo kao sto rekoh nemogu biti 100% siguran, ali gubljenje boje jeste jedan od simptoma koji ukazuju na los kvalitet vode, kao i nesvakidasnje ponasanje kao sto je dubljenje na glavi i okupljanje po coskovima akvarijuma. Nisam dao preciznu dijagnozu vec predlog odnsno izneo sam svoje misljenje, a lucky ce naci pravi uzrok eventualne bolesti jedino sistemom eliminacije.
Svi smo tu da pomognemo jedni drugima, a kako nisam nikoga savetovao da uradi nista lose......mislim da je moj savet samo mogao da pomogne! Wink

#13: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sub Jun 21, 2008 12:36 pm
    ----
Tvoja konstatacija da je kvalitet vode uzrok nema osnovu i samo je jedna od mogućnosti. Pojava dubljenja na glavi i gubitak boje je karakteristilan za ove ribe kad god im nešto nije potaman pa čak i kad se prejedu a ne samo kad je u pitanju kvalitet vode.
Kad već govoriš o sistemu eliminacije kvalitet vode bi shodno zdravoj logici morao biti eliminisan u samom startu jer su kako čovek tvrdi sve ostale ribe dobro! Najverovatnije je da bi se i na ostale ribe odrazili loši uslovi sredine u kojoj žive.

#14: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: chebzaLokacija: Grocka PošaljiPoslato: Sub Jun 21, 2008 10:22 pm
    ----
Generalno ja nevolim da polemisem puno, Octo tvoj autoritet je neosporan i nemoze se dovesti u pitanje, tako da neka bude da ja nisam u pravu i bez dalje diskusije na ovu temu. Jos jednom podvlacim da sam samo izneo svoje misljenje, a to je u svakom slucaju dobronameran savet. I nemoze da skodi ako izmeri parametre vode, a to sto su ostale ribice u redu je diskutabilna stvar!

#15: Re: Hitno potrebna pomoc Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Ned Jun 22, 2008 12:25 am
    ----
Ne radi se ovde o tome ko je u pravu a ko ne. Niti se radi o autoritetu mom ili tvom. Radi se o tome da ono o čemu govoriš Ne mora (a verovatno i nije) uzrok ovakvom ponašanju. Loš kvalitet vode je loš po sve stanovnike akvarijuma.

Ja ću ti samo postaviti par pitanja:
Koliko dugo držiš barbuse?
Da li si se do sada sa sličnim simptomiima i stanjem riba sretao?
Na osnovu čega si baš zaključio da je problem u kvalitetu vode a ne u nečem drugom, kada simptomi o kojima govorimo prate i niz bolesti a koje opet mogu biti uzrokovane različitim izazivačima. I šta zapravo podrazumevaš pod lošim kvalitetom? Hemijsku ili biološku neispravnost?

Jasno je da smo svi mi ovde dobronamerni i niko ne osporava tvoju dobru nameru.-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1