Smrt kulija
Idi na stranu: Prethodna  1, 2  :| |:
-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

#16: Re: Smrt kulija Autor: panpaleogloditLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2008 12:12 pm
    ----
U stvari ni ta cena nije nikakva garancija. Znam pouzdano da ovde ni jedan shop u Solunu ne postuje nikakav karantin dok se cene mogu znatno razlikovati. Jedini kriterijum koji koristim je koliko ribice deluju zdravo i koliko sam puta kupio ribice u istoj radnji a da se ne razbole. Sad otprilike vidim i izdvajam dve radnje gde je manji rizik i pri tom su cene nize sto uopste nema veze. Platio bih ja i skuplje ali eto kad cena ne igra ovde nikakvu ulogu osim sto pokazuje pohlepu vlasnika.
(A sto se drzve tice nece se ni jedna drzava promeniti dok se stanovnici iste ne promene.)

#17: Re: Smrt kulija Autor: zopex2008Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2008 4:08 pm
    ----
Oktopus mozda me nisi razumeo. Uvek ce biti i prodavaca i kupaca koji ce tako raditi. Problem je u tome sto ne postoji adekvatna drzavna kontrola mnogih stvari, a tu je i akvaristika. Ako su doneseni propisi da karantin traje 21 dan zasto neko to ne kontrolise? To je boljka ove nase drzave, imamo propise ali se ne primenjuju. Tu stradate i vi posteni uvoznici, jer sigurno da imate dodatne troskove oko karantina i ukoliko zelite da to ispostujete normalno je da ta riba bude skuplja.
I sada se vracam na ono sto sam malopre rekao, to nesme da bude necija dobra volja vec mora da se primenjuje i onda ce te svi biti u istoj situaciji imati slicne troskove pa neka bolji pobedi.
Znam da je ovo moje pisanje borba sa vetrenjacama, ali kad je vec zapoceta tema, morao sam da napisem.

#18: Re: Smrt kulija Autor: PrleLokacija: Nis, Srbija PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2008 5:21 pm
    ----
Zopex mozda i jeste borba sa vetrenjacama ali nisi sam. Ima jos Don Kihota.
Najgore je sto oni smanje troskove nepostovanjem karantina i kranjeg kupca samim tim, ali cena im je u prodaji ista kao i kod uvoznika koji ispostuju sve propise i imaju neuporedivo vece izdatke.

#19: Re: Smrt kulija Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2008 6:18 pm
    ----
A da nismo malo otišli u OFF?

Svako najpre radi po svojoj savesti i časti pa prema tome i ubira plodove. Ko god se opeče ne vraća se na mesto na kome se opekao. Tako se vremenom iskristališu stvari.
Takodje i posle tih 21 dan niko ne može garantovati da će ribe kada odu u prodavnicu ostati zdrave. Problem neupućenosti pojedinih i loših uslova u maloprodajama je tu najveći problem.
Inače varaš se da kontrola ne postoji. Postoji itekeko. Al su Srbi dovitljiv narod i obično nadju način da se izmigolje i iz mnogo težih situacija. Znaš ni da se krade nije dozvoljeno ali neki ipak to rade. Nije sistem kriv što to oni rade.

Vratimo se nazad na temu...

#20: Re: Smrt kulija Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2008 6:21 pm
    ----
Prle citat:
Zopex mozda i jeste borba sa vetrenjacama ali nisi sam. Ima jos Don Kihota.
Najgore je sto oni smanje troskove nepostovanjem karantina i kranjeg kupca samim tim, ali cena im je u prodaji ista kao i kod uvoznika koji ispostuju sve propise i imaju neuporedivo vece izdatke.

Prle varas se. Cena je uvek niža jer kao što rekoh neka se ulaganja na taj način preskaču.

Dosta je bilo o ovome. Nije ni moje a ni vaše da ispravljamo krivu Drinu.

#21: Re: Smrt kulija Autor: dr.dzekLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Jul 21, 2010 6:28 pm
    ----
zopex2008 citat:
U normalnim zemljama karantin traje od jedne do sest nedelja i pod strogim je nadzorom. U nasoj jadnoj zemlji od pola sata do maksimum sat ako je neka ribica jos toliko zivahna da ne mogu da je lako uhvate.
Znam da nije bas kod svih veletrgovaca ali kod vecine jeste.

karantin ne sme da traje ni vise ni manje od 21 dan... Ali samo na granicnim prelazima, jednoj luci i jednom aerodromu predvidjenim za te namene...
u akvaristickim radnjama se ne vrsi karantiniranje vec izolacija...

#22: Re: Smrt kulija Autor: BucaLokacija: munZe, Srbija PošaljiPoslato: Sre Jul 21, 2010 7:16 pm
    ----
dr.dzek citat:


karantin ne sme da traje ni vise ni manje od 21 dan... Ali samo na granicnim prelazima, jednoj luci i jednom aerodromu predvidjenim za te namene...
u akvaristickim radnjama se ne vrsi karantiniranje vec izolacija...

Овде не постоји чак ни у замисли неког надлежног органа лука или аеродром предвиђен а камоли оспособљен за такве намене. Утопија је и помишљати да то тако функционише.

Тако да је све на памети и савести оног ко увози. Он је тај који може али не мора ( није законски обавезан колико знам ) да изврши карантин у сопственој режији и о сопственом трошку.

Успут реч карантин и изолација означавају исто. Млечани, тј Венецијанци су у време епидемије куге све посетиоце држали у изолацији 40 дана, а на њихивом дијалекту италијанског карантин значи четрдесет. Пошто се то испоставило као успешно у сузбијању куге, и сви остали у Италији а касније у целој Европи су увели систем карантина и успешно сузбијали ширење заразе. Израз је остао до данас иако је изгубио првобитан смисао.

#23: Re: Smrt kulija Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sre Jul 21, 2010 8:16 pm
    ----
Buco... za svaku živu životinju (a samim tim ribe i ostalo što nas zanima) koja predje granicu predvidjen je karantin. Uvoznik je zakonski obavezan da vrši karantiniranje od 21 dan uz nadgledanje za to ovlaštenih službi pri ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i veterinarstva. (od vet. inspektora pa do nadležnoog instituta)
Prvi od uslova (a ima ih podosta) da uvoznik uopšte dobije dozvolu za uvoz je posedovanje karantinskih prostorija, onako kako ih zakon propisuje... a po tome ne zaostajemo za drugim zemljama. Nekako su odredjene stvari u većini zemalja sveta postale standardne. Inače procedura oko uvoza je zadnje vreme daleko strožija. E sad ono sa savesti i časti uvoznika stoji. Uvek se nadje neko pametan da izigra zakon na ovaj ili onaj način.
Inače dr. džek. Zakonski minimum je za karantin 21 dan ali ako se ukaže potreba u vidu lečenja i sl. on se može produžiti... Što propisuje nadležna ustanova a koja je dužna da vrši ispitivanja eventualno zaraženih jedinki. Naravno na teret uvoznika. Tako da tvoja tvrdnja da ne može trajati duže nije tačna... Šta recimo sa ribama koje i posle isteka karantina pokazuju odredjene simptome bolesti ili se ovi simptomi jave pred sam kraj karantinskoga perioda što nije nemoguće...

#24: Re: Smrt kulija Autor: zopex2008Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 23, 2010 10:38 am
    ----
Ono za sest nedelja nisam izmislio. To je podatak koji sam dobio od bobana (Novi Zeland).
Inace nigde u svetu ne postoji karantin ili izolacija ni za ljude ni za zivotinje na aerodromima ili lukama. Ljudi se smestaju u karantinske ustanove gde se nalaze pod nadzorom lekara, a zivotinje (u ovom slucaju ribe) uvoznik smesta u svoje karantinske prostorije, a to je Oktopus i napisao.

#25: Re: Smrt kulija Autor: dr.dzekLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pet Jul 23, 2010 11:13 pm
    ----
Ako bi se otkila bolest (obicno izmedju 7. i 14. dana) zivotinje bi bile vracene (cak i ako je moguce lecenje, jer ne uvozimo bolesntne) ili bi bile ubijene i ne skodljivo uklonjene na licu mesta. Karantin se radi kako bi smanjili epidemioloske (epizotioloske) i ekonomske stete. To znaci da su zivotinje koje se uvezu na teritoriju jedne zemlje zdrave uvezene, pa i zdrave izasle iz karantina. Sto podrazumeva da se u nasem slucaju ribe ne smeju razboleti u karantinu zato karantin i ne moze da radi bilo ko... Svako naknadno oboljenje ciji inkubacioni period ne prevazilazi 21 dan, a da je od ranije vec dijagnostikovano na teritoriji gde je zivotinja uvezana prepisuje se naknadnoj kontaminaciji zivotinje na terenu usled ne adekvatnih: epizotioloskih, makro i mikro klimatskih, zootehnickih, zoohigijenskih i dr. faktora.
U izuzetno retkim situacijama karantin sme biti produzen (tu odluku donose visi nadlezni organi na nivou ministarstva)... U karantinu nema lecenja. Takodje postoji procedura za bolesti ciji inkubacioni period prevazilazi dvadesetjednodnevni karantinski okvir... Te zivotinje se i dalje prate po izlasku iz karantina...

#26: Re: Smrt kulija Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sub Jul 24, 2010 11:10 am
    ----
dr.dzek citat:
Ako bi se otkila bolest (obicno izmedju 7. i 14. dana)
Ova tvrdnja je polovično tačna i činjenica je da se posle transporta najviše problema javlja u prvim danima. To je razumljivo ako se u vidu ima skučeni prostor u kome stižu ribe, stres, dužina puta koja je naročito za nas ovde hendikep jer nemamo direktne letove do najvećih exportnih centara. Do nas ribe presedaju i putuju skoro duplo duže nego u normalnim delovima sveta. I najzdravije jedinke posle takvog puta mogu imati problem.
dr.dzek citat:
zivotinje bi bile vracene (cak i ako je moguce lecenje, jer ne uvozimo bolesntne) ili bi bile ubijene i ne skodljivo uklonjene na licu mesta.

Ovo stoji na opapiru I verovatno bi se desilo kod nekih drugih životinja kada su u pitanju zoonoze ili neke invazione bolesti. Kod riba, ukrasnih ili konzumnih, u praksi, koliko je meni poznato nikada se tako nešto nije desilo od kad je sveta i veka.
Da li si svestan da kod nas ne postoji dovoljno dobro obučen kadar koji poznaje bolesti tropskih riba i tropske ribe uopšte. I moji prijatelji i kolege sa instituta, koji su nadležni za to sami ovo kažu. Da li si recimo svestan da većina njih o tome ne zna ni delić onoga sa čime sam se recimo ja sreo i šta sam morao da naučim kako bi što valjanije radio ovaj posao. Većina ne razlikuje ribe a kamoli patogene. I na Fakultetu vi pomenete par najkarakterističnijih bolesti naših voda i to je sve. 20 godina unazad poznajem vam sve profesore koji predaju ovaj predmet. Znam taj udžbemnik od korica do korica... kako je izgledao pre 20 god i kako izgleda danas... Mnogo veterinara poznajem jer sam sin dva veterinara... od ministara, pomoćnika ministara bivših i sadašnjih pa do armije inspektora... i znam koliko svaki od njih zna o ribama. Sa većinom sam i dobar prijatelj. Ovo o čemu ti pričaš nije realnost.

dr.dzek citat:
Karantin se radi kako bi smanjili epidemioloske (epizotioloske) i ekonomske stete. To znaci da su zivotinje koje se uvezu na teritoriju jedne zemlje zdrave uvezene, pa i zdrave izasle iz karantina. Sto podrazumeva da se u nasem slucaju ribe ne smeju razboleti u karantinu zato karantin i ne moze da radi bilo ko...

Ovo gore je tačno ali ni ovo na kraju nije naša realnost...
A ko po tebi treba da ga radi? Pošto ja znam kako stvari u praksi stoje.

Eto ja sam taj bilo ko ... običan zaljubljenik u ribe i vodene organizme, čovek koji je život posvetio njima... ko meni treba da radi karantin, kada znam da u ovoj zemlji ne postoji veterinar koji ima bar 2 % moga znanja o ribama i bolestima koje ih mogu snaći. Kada znam da sam čak i bolje opremljen od instituta koji je zakonski za to nadležan. Kad bi mi drugi vodili karantin mogao bi ključ u bravu sutra da stavim.

dr.dzek citat:
U izuzetno retkim situacijama karantin sme biti produzen (tu odluku donose visi nadlezni organi na nivou ministarstva)... U karantinu nema lecenja. Takodje postoji procedura za bolesti ciji inkubacioni period prevazilazi dvadesetjednodnevni karantinski okvir... Te zivotinje se i dalje prate po izlasku iz karantina...
Ovo je tačno ali opet samo na papiru jer ponavljam dobro obučenog kadra za ovo kod nas nema. Proćiće verovatno godine da se dozovemo pameti i nešto na tom polju promenimo.

Do tada ja moje bitke bijem sam...

Otišli smo u OFF sa temom i nema potrebe za daljim OFFFOVANJEM!!!

#27: Re: Smrt kulija Autor: dr.dzekLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sub Jul 24, 2010 9:00 pm
    ----
Video sam da se pise o karantinu, pa sam onako iz glave dao svoj kreci opis karantina. Svestan sam svega sto govorite, ali nisam se uclanio ovde da bi komentarisao kako stvari funkkcionisu u razlicitim sistemima i koji igraci igraju u kojim ligama, tj. sto vi kazete otisli bi u off.-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2  :| |:
Strana 2 od 2