Octopus vam predstavlja-slatkovodne raže
Petak, 23 Septembar 2005 (20:34:57) CEST

Postavio Octopus


Na slici: Potamotrygon motoro


Ove ribe pripadaju familiji Potamotrygonidae koja pripada klasi Elasmobranchii a koja obuhvata ajkule i raže. Familija obuhvata 3 roda Potamotrygon, Paratrygon, Plesiotrygon sa oko 18 vrsta. Ovo je jedina živa familija raža koje se mogu naći u slatkim vodama i shodno tome njeni predstavnici imaju niz prilagodjenosti za život u slatkoj vodi. Predstavnici ove familije narastu od 20 cm do 100 cm zavisno od vrste.

Taksonomska istorija ove familije je veoma duga a mnogi predstavnici ove grupacije bili su poznati i pre nego što su naučno opisane. Kao jedan od razloga tome je i prisustvo otrovnih žlezda na njihovom kaudalnom peraju. U akvaristici su neki od predstavnika ove familije naravno dosta kratko prisutni. (zadnje dve decenije) U akvaristici su prisutni predstavnici koji ne narastu previše. tj koji obično ne narastu više od četrdesetak santimetara. U ovom slučaju treba imati u vidu da ove ribe iziskuju prilično velike akvarijume (ne manje od 400 l) sa velikom površinom dna, koja obezbedjuje prostor za plivanje. Neke vrste dostižu astronomske cene u akvaristici a najčešće sretane su : Potamotrygon motoro (Muller and Henle 1841), Potamotrygon henlei, (Castelnau 1855) , Potamotrygon histrix

Ove ribe u prirodi nastanjuju reke Južne Amerike koje se ulivaju u Atlanski okean. Reke u kojima obitavaju su sa peščanim ili glinovitim dnom. Ove vode su kisele i maksimalne tvrdoće do 10 GH. Delovi reka u kojima obitavaju obično su natkriti bujnom vegetacijom što uslovljava slabiju osvetljenost a to opet opbjašnjava činjenicu da ove ribe ne vole jako svetlo prilikom držanja u akvarijumu. Takodje je bitno napomenuti da su ove vode veoma čiste i da ove ribe prilikom držanja u zarobljeništvu ne tolerišu prisustvo amonijaka , nitrita i nitrata, čak i u manjim količinama.

U delovima gde žive smatraju ih za opasnije stanovnike reka shodno pomenutom otrovu na kaudalnom peraju. Poneki starosedeoci ih smatraju jednako opasnim kao krokodile i pirane što je ipak malo preterano. Obzirom da su ove ribe sklone ukopavanju u pesak, jasan je strah stanovnika tih regiona, jer je mogućnost da ih nagaze a samim tim i da budu ubodeni prilično velika.

Obzirom da se ove ribe ukopavaju u pesak one imaju interesantan aparat za disanje. Disajni otvori se nalaze iza očiju što im omogućava da dišu i dok su ukopani u pesak. Obzirom da su ove ribe predatori a samim tim i lovci prilikom ukopavanja u pesak oči ostaju uvek iznad njega.

Interesantna je i činjenica da su slatkovodne raže miroljubive do odredjene mere prema svojim sunarodnicima u akvarijumu i da ta miroljubivost prestaje onoga trenutka kada je površina dna nedovoljna za sve raže u akvarijumu. Iz toga razloga najčešće se drže parovi.

Obzirom da ove ribe nemaju rebra veoma je bitno pažljivo ih loviti prilikom transporta ili premeštanja.

Slatkovodne raže radjaju žive mlade. Oplodjena ženka nosi mlade oko godinu dana . Mladunci se radjaju prilično veliki (prečnika oko 10 cm) i može ih biti i 6 – 7 komada.

Potamotrygon motoro (Muller and Henle 1841) U prirodi se ove ribe mogu naći u Urugvaju i Paragvaju tačnije u basenima reka Amazon i Orinoko. Ova vrsta je jako rasprostranena i verovatno najzastupljeniji predstavnik familije u akvarijumima širom sveta. Spada u krupnije predstavnike pomenute familije i može narasti do jednog metra. Bez obzira na veličinu veoma je popularan. U prodaji se najčešće nalaze primerci veličine 15 do 25 cm.
Naravno ukoliko razmišljate da nabavite ovu ribu posebnu pažnju obratite da joj obezbedite odgovarajuće uslove i dovoljno veliki akvarijum. (minimalna osnova dna koja se prepoučuje je 120 x 60) Kvalitet vode potrebno je održavati u odredjenim vrednostima: pH ispod 6 a tvrdoću ne dizati iznad 10 GH. Imajte u vidu da su ove ribe prilično dugovečne i da mogu živeti i po 20 god. Takodje treba uvek imati u vidu da se radi o otrovnoj ribi, te je oprez u rukovanju sa njima uvek potreban. Takodje je bitna činjenica da se ova riba može držati u zajednici tek sa manjim brojem vrsta a pravi ljubitelji ih obično čuvaju u tzv. speciesies akvarijumu odnosno same.
U pogledu ishrane spadaju u zahtevnije ribe jer im je neophodno obezbediti najčešće živu hranu u vidu, larvi komaraca, raynih račića, školjki, sitnijih ribica i sl. Ove ribe neće uzimati suvu hranu koju hobisti obično koriste u ishrani ostalih riba.

Motoro raža radja žive mlade što znači da je oplodjenje unutrašnje. Razmnožavanje u akvarijumu je daleko od toga da se radi o nemogućoj misiji. Potrebno je obezbediti odgovarajuće uslove i nije isključena pojava podmlatka. Upravo zahvaljujući ovoj činjenici postoji nada za ovu sada već ugroženu vrstu. Greške mnogih koji su ih nemilosrdno uništavali i izlovljavali iz prirode, te time uslovili da ova vrsta dospe na “red listu” ugroženih vrsta, možda baš isprave akvaristi, zahvaljujući mogućnosti razmnožavaja u zarobljeništvu. danas se u trgovini već mogu naći odgajeni primerci.

Bez obzira na činjenicu da se radi o otrovnoj ribi i predatoru mnogi njihovi vlasnici tvrde da se radi o ribama koje su mirne i koje imaju karakter.


Potamotrygon henlei, (Castelnau 1855) Domovina ove ribe je reka Rio tokantis. Mnogi ovu vrstu smatraju najlepšom slatkovodnom ražom što svako čije se oko zaustavi na ovoj prelepoj vrsti odmah potvrdi. Vrsta je veoma cenjena u akvaristici i iz razloga što ne raste veća od 35 cm. Riba preferira meku i jako kiselu vodu što je i razumljivo ako su vampoznati uslovi u njenoj postojbini.


Potamotrygon histrix (Müller & Henle, 1834) je još jedna vrsta koja se može gajiti u akvarijumu. Pripadnici ove vrste narastu do 40 cm , preferiraju kiselu i srednje tvrdu vodu,( 10 dH) temperature 24 do 26 stepeni.

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com