Octopus vam predstavlja-Neocaridina denticulata
Ponedeljak, 26 Septembar 2005 (03:17:04) CEST

Postavio Octopus



U poslednih godinu dana i na našim prostorima pojavila se vrsta račića Red cherry shrimp (Neocaridina denticulata.) Istina, još uvek je mali je broj mesta na kojima ih možete nabaviti. Sa željom da se ova vrsta, koja svakako zaslužuje pažnju, sve više širi u domovima akvarista, odlučio sam da sve one koji se sa ovom vrstom nisu sretali bliže upoznam postavljanjem ovog članka.

Neocaridina denticulata u prirodi obitava samo u pojedinim oblastima na Tajvanu. Njihova intenzivna crvena boja po kojoj su i dobili ime trešnjin račić, je ukras mnogih akvarijuma. U akvarističkom hobiju pojavili su se nedavno 2003 godine. Mužjaci ponekad imaju jasnije izraženu crvenu boju od ženki. Obično su prugasti. Mužjaci su i nešto manji i narastu do 2 cm dok su ženke obično oko 2,5 cm.

Po prvi put sa ovim malim račićima sreo sam se sredinom prošle godine. Na prvi pogled zaokupili su moju pažnju . Njihova nesvakidašnja obojenost retko koga bi ostavila ravnodušnim. Već posle kraćeg vremena shvatio sam da držanje ovih simpatičnih shrimpova nije neki veliki problem. Sem par zahteva koje pred hobistu postavljaju ovi račići ne iziskuju neke specijalne uslove. Ovo se možda kosi sa mišljenjima nekih koji ih izgleda slabo poznaju, ali posle oko godinu dana druženja sa njima i nekoliko uspešno izvednih generacija podmlatka, jedino mogu reći da su veoma zahvalni su za držanje u zarobljeništvu. Sa nekim drugim vrstama shrimpova sam imao daleko više problema prilikom uzgoja i podizanja podmlatka. Shodno tome ja lično bi ih svrstao u manje zahtevne stanovnike akvarijuma. Neocaridina je savršeno mirna i bezopasna po okolno bilje pa čak i veoma male ribe. Nasuprot tome ona bi lako mogla biti plen neke krupnije ribe i obzirom na to treba ih držati u zajednicama sa sitnijim ribama. Ja sam ih uspešno uzgajao u zajednici sa velikim brojem riba iz porodice tetri i u zajednicama sa drugim račićima kao što su Atyopsis molucenssis i popularna Caridina japonica. Po mom ličnom mišljenju Neocaridina po lepoti daleko nadmašuje upravo pomenute račiće. Za razliku od Caridine Japonice koja je ograničena samo na končaste alge i detritus, Neocaridina jede više tipova algi. Ono što je veoma bitno je i činjenica da pomenute alge konzumiraju u ogromnim količinama u odnosu na svoju veličinu.


Interesantno je da po pitanju prostora nisu naročito zahtevne i da uspešno mogu živeti i u desetolitarskom akvarijumu uz uslov da su ostali zahtevi koje ovi račićui kao vrsta imaju. Ni po pitanju temperature nisu naročito zahtevni i ona se može kretati u opsegu od 20 do 25 stepeni. Neko vreme mogu izdržati i njeno sniženje do 15 stepeni. visoke temperature ne voli. Neocaridine su veoma osetljive na kvalitet vode i ne podnose nagle promene njenih parametara, što upućuje da i prilikom zamene vode morate biti veoma pažljivi. Ja im nkada shodno tome nisam menjao više od 10 % zapremine.sa ove tačke gledišta i obzirom na stabilnost vode lakše ih je gaiti u većim akvarijumima. Amonijak, nitrite kao i velike količine nitrata ove životinjice ne tolerišu.

Kao što sam već pomenuo ove životinjice se hrane detritusom , algama kao i ostacima hrane namenjene ostalim stanovnicima akvarijuma. Kada ih držite u zajednici sa ribama dodatna ishrana ovih račića nije potrebna. Oni će pronaći svaki komadić hrane koji je vašim ribama promakao. Navići će se kako na tabletiranu hranu koju većina hobista koristi za somiće i algare tako i na razne vidove hrane u granulama i ljuspicama.
Razmnožavanje Neocaridina nije naročito složeno. Ženka obočno nosi 5 do 15 oplodjenih jaja žute boje (krupniji egzemplari i više) iz kojih se izvedu novi račići koje majka nosi sa donje strane stomaka i tek kada su potpuno oformljeni pušta u okolnu vodu. Dok nosi jaja intenyitet crvene boje kod ženki se pojačava u odnosu na njen normalan kolorit. Specijalnim nožicama ženka non stop meša jajašca obezbedjujući im na taj način potrebnu aeraciju. Mladunci koje majka pusti u okolnu vodu su veličine oko 3 mm i sasvim sposobni da se samostalno hrane. Na donjoj fotografiji vidi se uveličana jedinka starosti tek 2 dana.



Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com