Octopus vam predstavlja - Otocinclus vittatus
Nedelja, 13 Novembar 2005 (00:20:34) CET

Postavio Octopus


Otocinclus vittatus (Regan 1904)

Ovaj vredni radiša potiče iz Ju\ne Amerike tačnije dolazi nam iz reka Amazon, Orinoco, Paraná,Paraguay, Xingu i Tocantins River basena.. Obitava u bistrim sporotekućim rekama čije je kamenito dno obraslo algama kojima se on ujednio hrani.. Od kada je ušao u akvaristiku smatra se jednim od najboljih načina za borbu protiv velikog broja najrazličitijih vrsta algi. Zbog velike sličnosti nekih otocinclusa izmedju sebe kao i zbog slabijeg poznavanja većine riba iz roda roda otocinclus, na ovim prostorima ovu ribu često mešaju sa vrstom Otocinclus affinis


Naraste 3 do 3,5 cm i jedan je od najmanjih predstavnika ovoga roda. Telo ribe je vidno izduženo a glava mu se produžava u rostrum.


Zahtevi ove vrste prema kvalitetu vode su sledeći: GH 2 - 15, pH 5 - 7,5, temperatura 20 – 26.
Jedinjenja azota rastvorena u vodi ove ribe prilično slabo podnose.. Perfektaan je algar. Nema agresivno ponašanje i veoma je miroljubiv. Otocinklusi su naročito zabavni u grupi. Zovu ga još i dwarf suckermouth catfish ili oto.


Minimalna savetovana veličina akvarijuma za ovu vrstu je 40 litara. Vole gusto zasadjene akvarijume sa mestima za skrivanje u vidu korenja, panjeva ili otvora u kamenju. Prilikom združivanja sa drugim vrstama neophodno je imati u vidu da se radi o maloj, miroljubivoj ribi, te ga stoga ne treba združivati sa krupnijim i agresivnijim primercima koji mogu atakovati na njega. Najbolje se oseća u društvu sitnijih riba. U akvarijumu u kome obitava je neophodna jaka filtracija i aeracija. Nedeljna promena vode od 30 % doprineće da se ossećaju dobro. Neki autori savetuju filtraciju preko treseta. na akvarijum od stotinak litara preporučuje se manja grupa ovih vrednica od desetak i više komada.

Jedna od zanimljivijih osobina koja karakteriše ove ribe je njihovo ponašanje. On je vredan mali radnik i većinu vremena provodi zauzet u potrazi za hranom. Odredjeni period dana mogu provesti u jednoj poziciji i čini se kao da zapravo taj deo dana provodeu dramanju. Ponekad se u ponašanju može primetiti ponašanje karakteristično za koridorase a koje se sastoji u katapultiranju na površinu vode radi uzimanja atmosferskoga vazduha. Istina koridorasi ovo rade mnogo češće od Otocinclusa. Ovo upućuje na mogućnost da progutani kiseonik ode u njihov crevni trakt gde biva absorbovan u krvotok.


Rod Otocinclus obuhvata oko 20 vrsta mada se one u akvarijumima sreću dosta redje od O.affinis. kod svih predstavnika ovoga roda odsustvuje masno peraje kao i riblji mehur. Telo je pokriveno pancirom.
Ishrana : Alge , hrana biljnoga porekla.

Obično se kaže da je debeli oto je srećan oto. On ne sme da bude gladan i da ima uvučen stomak. Ukoliko vaš oto izgleda mršavo - nešto nije u redu. Otocinclusi su herbivore i potrebno je da konstantno jedu zelene materije . Na žalost većina akvarijuma ne produkuje dovoljnu količinu algi za grupu otocinklusa te je potrebno daodatno ih hraniti. Njihova glavna hrana je alga. Rado jedu mekanu zelenu algu sa površine biljaka i scenografskog materijala u akvarijumu kao i sa zidova akvarijuma. Ova algu ne treba mešati sa sa zelenom tačkastom algom, jer ona je jedna od vrsta algi koje ni ovaj vredni radiše ne može da ukloni iz akvarijuma. Otocinklus takodje rado jede dijatomne alge koje su česte u novim akvarijumima. U akvarijumima sa mekanom vodom, ovih algi gotovao da nema. Osim navedenih oto uklanja iz akvarijuma sijaset drugih vrsta algi koje vas obično svojim prisustvom prilično nerviraju.

Otocinkluse je moguće prehranjivati i nekim vrstama povrća. Veoma je pri tome imati u vidu da se ono dobro opere i time oslobodi prisustva mogućih pesticida . Najčešće se upotrebljava zelena salata, spanać, blitva.... Oto neko vreme ignoriše sveže povrće u akvarijumu ali posle 12 sati to registruje kao hranu. Očigledno da u tom periodu povrće malo omekše i samim tim postaje prihvatljivije sa tačke gledišta otoa. Dobro je stoga blanširati. povrće da bi bilo dovoljo mekano.

Ukoliko pak, ne jedu hranu koju im vi spravljate (blitva itd.) to znači da u akvarijumu ima još uvek dovoljno algi za njih. Uvek je dobra ideja pokušati prehranu sa manjim količinama hrane. Mnogi poznati proizvodjači hrana imaju u svojoj ponudi granule i tablete za algare. Česti su izveštaji da oto voli ovakvu hranu. Prilično je bitno što se tiče ishrane, obzirom na maleni rast i malu snagu otoa da oni u akvarijumima nemaju konkurenciju u jačim i robusnijim algarima. U takvim slučajevima oni će ostati često gladni. Obično neki nežniji koridoras neće biti veći problem ali plecostomus, gibiceps ili krupniji siamensis algar mogu biti veliki problem.

Ukoliko se odlučite za upotrebu nekih morskih algi budite sigurni da ovakva hrane ne sadrži u sebi so . Otocinklus ume da odbija tu hranu.


Morfološka razlika medju polovima postoji. Ženka je nešto krupnija i zdepastija o d mužjaka.
Ove ribe se mreste dosta slično Corydoras-ima. Kod Otocinclusa se takodje može zapaziti formiranje T pozicije svojstvene mrestu Corydoras-a. Mogu se izmrestiti na listovima biljaka i u zajedničkom akvarijumu . Jaje koje oslobodi, ženka zadržava svojim ventralnim perajima i potom ih nosi do donje površine lista biljke na koju ga zalepi. Mužjak je pri tome sledi i postavljeno jaje fertilizuje. Ovaj proces se ponavlja onoliko puta koliko je potrebno da ženka položi svu sazreleu ikru.
Potrebni parametri vode prilikom mresta su: GH do 6, ph 6-7, temperatura 24 – 26 stepeni. inkubacioni period je od 70 do 80 časova. Zavisno od temperature ličinke proplivavaju od trećeg do petog dana po izleganju. tada je potrebno početi sa ishranom. Prva hrana im mogu biti naupliusi artemije koji padnu na dno i popareni listovi blitve.

Na kraju, toplo ga preporučujem svakom hobisti, koji u svom akvarijumu ne drži velike i agresivne ribe. Jednom kada ga vidite na delu zaboravićete na većinu algara koji su redovni kod nas u ponudi. Oto je odavno ušao na naše tržišta ali je iz meni nepoznatih razloga slabo zastupljen u našim prodavnicama. Siguran sam da će se ipak zahvaljujući osobinama koje su svojstvene samo perfektnim algarima, mali oto ipak ubrzo izboriti za svoj status i kod nas i dobiti mesto koje zasigurno zaslužuje.


Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com