Filtracija akvarijumske vode - drugi deo
Sreda, 07 Decembar 2005 (10:50:34) CET

Postavio Octopus

FILTRACIJA AKVARIJUMSKE VODE – deo 2


Tekst napisao Peca
Copyright © Akvaristikaonline.com
Sva prava zadrzžana


U nastavku priče o filtraciji akvarijumske vode treba spomenuti još jedan tip filtera, koji se pojavio 1990-ih godina i veoma brzo se našao u ponudi mnogih akvarističkih proizvođača. On ne omogućava kompletnu filtraciju, pa se koristi zajedno sa nekim od već navedenih tipova.

Filteri sa pokretnim peskom (Fluidized bed - FBF)
su bazirani samo na biološkaoj filtraciji i kao takvi zahtevaju korišćenje nekog predfiltera, npr. Kanistera ili unutrašnjeg motornog filtera. Oni pored mehaničke filtracije ujedno služe i kao pokretači vode kroz FBF. Ovi filteri se sastoje od cevi u kojoj se nalazi pesak. Voda ulazi u tu cev, sa donje strane, gurana jakom pumpom i pokreće pesak. Na ulazu vode u cev filtera se nalazi nepovratni ventil, koji ne dopušta povratak vode i peska u akvarijum kroz ulazno crevo. Na cevi se nalaze označeni nivoi - max i min. Pri jakom protoku vode pesak se diže i mora da se nalazi između ovih oznaka. Ukoliko je nivo niži, neće doći do potrebnog učinka filtera, a ukoliko se pređe gornja oznaka, pesak će početi da prelazi iz cevi u sam akvarijum. Prednost ovakavog sistema je u stalnom pokretanju peska, čime se omogućava konstantno „čišćenje”, tj. međusobno trljanje zrna peska, od mrtvih bakterija i naslaga nečistoće. Ovim je omogućeno samoodržavanje filter medija, odnosno peska. Pažnja mora da se obrati na prekid dovoda vode, jer u tom slučaju može da dođe do taloženja peska i njegovog slepljivanja, nakon čega je neophodna zamena peska.


Prednosti:
- dobra bioliška filtracija
- dobra cirkulacija vode
- ne zauzimaju mesto u akvarijumu čime ne
narušavaju unutrašnju dekoraciju
Nedostaci:
- skupi
- potreban predfilter za mehaničku filtraciju
- ukoliko dođe do prestanka rada, može doći
do taloženja peska


U ovom delu će biti reči o filtraciji koja ne može da se svrsta ni u metodu ni tip filtracije, to je više vrsta, tj. način na koji se želi postići inenzivniji rast nitrifikacione kolonije bakterija. Ova vrsta filtracije je poznata kao suvo/vlažna (wet/dry) filtracija i može se naći primenjena na gotovo svim tipovima filtera. Suvo/vlažna filtracija se primenjuje na unutrašnjim motornim, visećim, krovnim, kanister filterima, ugrađuje se u staklene spoljne filtere, kao i u većim sistemima tipa sump (spoljni filteri koji se nalaze ispod akvarijuma i dobijaju vodu ”odlivanjem” iz akvarijuma).

Koncept suvo/vlažne filtracije se zasniva na aerobnom metodu, odnosno koloniji nitrifikacionih bakterija koje za svoj opstanak zahtevaju kiseonik. Kod ovakvih filtera više kiseonika znači i bolji rad. Suvo/vlažna filtracija je doživela svoje predstavljanje 1980-ih godina (iako je i ranije bilo nekih pokušaja koji su se zasnivali na ovom konceptu) i predstavlja dramatično poboljšanje u odnosu na sve ostale koncepte koji su bili u upotebi do tih godina. Još jedan element je od izuzetnog značaja za ovu vrstu filtracije, a to je dobar prefilter. On otklanja sve mehaničke nečistoće pre nego što voda naiđe na biološke mase u suvo/vlažnoj komori. Na taj način se obezbeđuje da se bio mase ne zaprljaju i zapuše, što dovodi do nagomilavanja nitrata u filteru. Ovo podrazumeva redovno održavanje prefiltera, koje zavisi od vrste i količine riba, kao i režima ishrane, ali se preporučuje nedeljno pranje.
Bio materijal koji se može koristiti u ovakvim filterima je različit, a najčešće su to bio kugle (plastične kugle sa rešetkastom strukturom) koje pružaju veliku biološku površinu ili razni keramički bio valjci koji u novije vreme lagano menjaju bio kugle zbog svoje efikasnosti. Svaka druga filter masa može takođe da posluži u ove svrhe (sitno seckani akvaristički sunđer, lomljena lava, pa čak i ”uradi sam” mase poput plastičnih džakova za krompir i drugih sličnih masa sa većom povšinom. Suština je da ove mase imaju što veći odnos zapremina/površina, tj da sa što manje materijala imamo što više nitrifikacionih bakterija.

Jedan od suvo/vlažnog pristupa je primenjen u unutrašnjem motornom filteru (ITPF – Internal Power Filters) firme Hydor i naziva se Bioflo. To je rotirajući točak načinjem od sunđera, koji se načlazi na izlazu vode iz filtera. Točak je delimično potopljen u vodu, a delom je van. Svojom rotacijom (poput točka vodenice) omogućuje konstantnu suvo/vlažnu površinu za razvoj bakterija. Moguće je ovaj sistem aplicirati i na izlazno crevo iz kanister filtera.


Još jedan uspešan sistem je primenjan u unutrašnjem filteru BioLife, firme Hagen. Ovaj filter pored suvo/vlažne filtracije nudi i sve ostale neophodne komponente, uključujući i ugrađeni grejač. Unutar filtera se nalazi suvo/vlažna komora u koju voda dolazi nakon prolaska kroz nekoliko faza mehaničke filtracije. Nakon mehaničke filtracije tok vode se razdvaja i većina odlazi direktno u akvarijum, dok jedan, manji deo odlazi na rešetku postavljenu iznad suvo/vlažne komore. Sa te rešetke dalje u vidu kapljica pada na biološku filter masu – blok površine oko 10 m². Ovaj blok se nalazi unutar filtera, u delu bez vode. Na taj način je omogućen kontakt vode sa velikom količinom vazduha. Dalje voda odlazi na drugu bio masu, koja je pod vodom, odakle se zatvara krug i voda odlazi ka motoru, gde se razdvaja opet ka izlazu iz filtera ili ka biološkoj komori.


Sledeći je viseći (hang on) filter Millennium, proizvođača Aquarium Systems koji u svom sklopu ima rešetkastu plastičnu ploču, nazvanu BioGrid i ImpellAir pumpu, koja meša vazduh i vodu pre nego što prođu preko BioGrid ploče. Količina usisanog vazduha i vode mogu da se regulišu. Ovo je više adaptacija postojećih visećih filtera, nego pravi suvo/vlažni filter, jer nema dela filter mase koji je na suvom.

Firma Marineland je ponudila suvo/vlažno rešenje nazvano Bio-Wheel (Bio-točak). Princip rada je u tome da tok vode prelazi preko točka sa lopaticama (još jedno rešenje koje liči na točak vodenice) koji se nalazi na suvom delu. Ovde točak nije potopljen u vodu, već je iznad njenog nivoa. Tako voda pokreće, odnosno rotira točak. Svoje rešenje su primenili na više tipova filtera, od spoljnih visećih, preko krovnih do kanister filtera.



Jedan od najpoznatijih proizvođača akvarijumskih filtera, firma Eheim je unapredila seriju kvalitetnih kanister filtera dodatkom suvo/vlažne komere i nazva ih Eheim Professionel Intervallfilter. Naziv je potekao od principa rada filtera, odnosno suvo/vlažne komore. Komora se naizmenično puni i prazni vodom, tj. vazduhom. Na taj način je omogućen izuzetan kontakt kolonije bakterija koje su na sunđeru u komori, sa kiseonikom. Taj rad, naizmeničnog punjenja i pražnjenja komora je na izlazu iz filtera doveo do efekta sličnog kretanju talasa – tok vode je naizmenično jači pa slabiji. Ovo je naročito zanimljivo za morsku akvaristiku.



Jedno od naprednijih rešenja u polju suvo/vlažne filracije jeste Bio Rocker, firme Kent Marine. On je predviđen za rad u sump sistemima i sastoji se od mehaničkog prefiltera (sunđera) koji se nalazi iznad ljuljajućeg biološkog elementa (Cell-Pore). Bio Rocker je načinjen od dva panela, spojenih u obliku okrenutog slova ”V”, načinjenih od keramičke pene velike poroznosti. Voda dolazi sa prefiltera i pada na biološki element, ljuljajući ga 20 stepeni napred i nazad, izlažući svaki od panela naizmenično vodi i vazduhu.



Na kraju treba spomenuti i klasične ”trickle”, odnosno kapajuće sisteme, koji se primenjuju uspešno u spoljašnjim filterima dug period. Kod njih se voda dovodi na rešetku ili perforiranu ploču, sa koje dalje kaplje ili prska na biološku masu (najčešće bio kugle ili keramičke bio valjke). Voda dalje može ići u druge komore filtera ili direktno u akvarijum.

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com