Octopus vam predstavlja - Boraras brigittae (Mosquito Rasbora)
Četvrtak, 01 Januar 1970 (01:00:00) CET

Postavio 0



Tekst napisao Octopus
Copyright © Akvaristikaonline.com
Sva prava zadržana


Boraras brigittae ili Komarac Rasbora kako je još zbog njene veličine zovu, je jedna od najmanjih akvarijumskih riba zastupljenih na oviim prostorima. Ove sitne ribe su poreklom iz voda i močvara mračnih tropskih šuma jugoistočne Azije. Njihovo prirodno stanište su takozvane crni vodotoci bogati organskim raspadom sa velikim nivoima tanina. Podloga tih vodotoka je peskovito dno prekriveno debelim pokrovom od lišća, grana i grančica, koje čine zamršen lavirint koji predstavlja bezbedno stanište za brojne male riblje vrste.

Maksimalna veličina: 3,5 cm mada se najčeše sreću odrasli primerci 2 do 2,5 cm.
pH: 6,0-7,5
Temperatura: 22 do 28 stepeni celzijusa
Tvrdoća vode: 5-15 dH
Životni vek: 3-5 godina

Bez obzira na činjenicu da su dosta sitne a imajući u vidu njihove zahteve i činjenicu da su osetljive na nagle promene uslova, one nisu najpogodnije za vrlo male - takozvane Pico i Nano akvarijume. Ovo smatram iz razloga što iziskuju stabilne parametre vode i dosta prostora za plivanje. U prirodi one obitavaju u plitkim malim potočićima ali je količina vode koja protiče njima velika, te su parametri uvek stabilni. Moje mišljenje je da ih ne trebamo držati u akvarijumima ispod 30 l zapremine jer ponoviću, bez obzira na stidljivost i često skrivanje u vegetaciji ove ribe tražei dosta prostora za plivanje. poželjno ih je držati u zajednicama sa miroljubivim sitnijim ribama i ne združivati ih sa poluagresivnim predatorima poput skalara i diskusa.
Ovo su idealne ribe za neke manje biotop akvarijume jer su jatna vrsta koje se treba držati u grupama od najmanje 6-10 jedinki. Česta takmičenja mužjaka kojima oni u svom šepurenju privlače pažnju ženki usloviće da ove ribe vidite u punom sjaju i maksimalnom koloritu.



Notes: Octopus aquarium

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com