Octopus vam predstavlja - Botia kubotai
Četvrtak, 01 Januar 1970 (01:00:09) CET

Postavio 3



Tekst napisao Octopus
Copyright © Akvaristikaonline.com
Sva prava zadržana


Ovu ribu zovu Burmanski Granični Loach, Angelicus Loach ili tufna Loach. U pitanju je skorije opisana vrsta, koje je brzo postala veoma popularna u slatkovodnoj akvaristici. Ja sam se sa njom prvi put sreo u 2006-oj godini i od tada je redovno imamo u ponudi kod nas u Octopusu.
Tokom 2002 godine, kolektori akvarijumskih riba koji rade u zapadnom Tajlandu su počeli širiti svoju potragu u Mianmar (Burma) području za novim ribama namenjenim akvarijmskom tržištu. Ovo je jedna od nekoliko vrsta otkrivenih u tom poduhvatu i samo ime Burmanski Granični Loach govori nam dovoljno o njenom poreklu. Ova prelepa riba je prvi put otkrivena u Ataran reci - poznatoj na Tajlandu kao Kasat River, pritoci reke Salween.

Može da naraste do 15 cm mada je većina uhvaćenih odraslih primeraka oko ili manja od 10 cm. Šara ove ribe može varirati zavisno od starosti. Mlade ribe na oko 2,5 cm su vrlo slične vrsti Botia histrionica. Na oko 5 cm formira se kolorit približan odraslim primercima. Više sivih polja dalje pojavljuje se kako riba raste.

Ovu ribu, kao i većina drugih vrsta Botia, dobro je držati u grupama. Poželjno im je obezbediti dovoljno skrovišta.
Botia kubotai je svaštojed i prihvata većinu vrsta hrane namenjene slatkovodnim ribama, uključujući i mnoge viidove žive hrane poput puževa, sitnih račića, larvi komaraca, Enhitreusa i drugih crva.

To su prilično druželjubive i vesele ribe koje će se družiti sa drugim Botiama čak i ako nisu iste vrste (npr. Chromobotia macracanthus itd.) One se ponekad znaji posvađati pa čak i ugnjetavati manju i slabiji ribu. Ovo je lakše primetiti ako se čuvaju s drugim Botijama. Česta su u interakciji sa drugim primercima iste vrste.
Preferiraju peščanu podlogu, najbolje od finog, sitnijeg peska. Ukoliko se čuvaju na šljunku onda je bitno voditi računa da on nema oštre ivice koje bi mogle ozlediti brčiće i usta ribe.

Ove ribe mogu biti vrlo plašljive ako se unesu kao prvi stanovnici akvarijuma ali će se uz druge ribe brzo osloboditi i obično biti prve uz prednje staklo u vreme hranjenja. Obezbedjivanjem dovoljno pećinica za skrivanje učinićete da se ribe osećaju sigurnije. Pri naslućivanju opasnosti brzo će pobeći u svoja skrovišta ali samo postojanje istih ulivaće im sigurnost, da veći deo vremena provode u igri i potrazi za hranom u svim delovima akvarijuma. Ribe imaju tendenciju da veći deo vremena provode na dnu.

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com