Sundadanio axelrodi po prvi put u Srbiji
Četvrtak, 01 Januar 1970 (01:00:09) CET

Postavio 4



I ovoga meseca u Octopusu smo se potrudili da akvaristima na ovim prostorima ponudimo nekoliko novih vrsta. Jedna od njih je i Sundadanio axelrodi. Predivna riba za manje biljne akvarijume.

Sundadanio axelrodi pripada familiji Cyprinidae. Ujedno to je i jedina vrsta u rodu Sundadanio.
Kada je prvi put opisana ova riba je svrstana u rod Rasbora, pod imenom Rasbora axelrodi. Kasnije je utvrdjeno da je ova vrsta dosta srodna sa ribama iz roda Danio ali ne dovoljno, da bi se svrstala u taj rod. Stoga je svrstana u novi rod Sundadanio.

Ove ribe se često prodaju u različitim varijetetima boje. U stvarnosti, postoji mala razlika između njih. U dobro zasađenom akvarijumu razlike u boji su primetne, dok se u praznom akvarijumu varieteta zbog odsustva boje teško razlikuju.
Najbolji ih je združiti drugim malim vrstama poput Bororas maculatus ili Barboides gracilis.

Zreli mužjaci su intenzivnije obojeni i tanji od ženki. Kod nekih varieteta boje, mužjaci pokazuju tamnu obojenost u prednjem delu analnog peraja, dok je kod drugih varieteta isto područje crveno. Ženke imaju bezbojno analno peraje.
Ova vrsta pokazuje jedinstveni dimorfizam u muskulaturi i strukturi grudnog dela kostiju i veberovog aparata. Zahvaljujući tome mužjaci mogu proizvoditi slab zvuk sličan kreketanju kada su pod stresom. To se može čuti kada se mužjak vadi iz vode ili u akvarijumu za vreme borbi za dominaciju.

Ovo je jatna vrsta i preporučuje se da se u akvarijumu drži u jatima od najmanje 15 - 20 komada. Ribe će u većim jatima biti manje nervozne, osećaće se sigurnije a njihova boje će biti izraženija. Primerci koji su pod stresom imaju veoma slabu boju.

Radi se o veoma živahnoj vrsti koja je možda malo problematična za ishranu, jer u prvo vreme može odbijati suvu hranu. Na nju se naravno kasnije može navići. Stoga je poželjno ponuditi im u ishrani naupliuse žive ili zamrznute artemije, zooplankton ili grindale.

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com