Puntius titteya ( Deraniyagala, 1929 )

Tekst napisao Buca

Copyright © Akvaristikaonline.com

Sva prava zadrzžana

Puntius titteya, poznata je i pod raznim drugim sinonimima. Poput Barbus titteya i Capoeta titteya. Jedno vreme je čak bila pogrešno identifikovana u nauci kao Barbus frenatus i pod tim imenom se vodila kao posebna vrsta dok se nije utvrdilo da je u pitanju ista riba.

Najčešće je na zapadu u običnom govoru prisutno ime Cherry barb, koje se prevodi bukvalno na sve jezike. Taj trend je prisutan i kod nas pa ćete dosta puta čuti nazive trešnjica, trešnjeva, trešnja barbus; mada je stariji hobisti kod nas zovu jednostavno titeja.

Nadimak trešnjica, dobila je zbog jedne izrazite osobine mužjaka da se boji u trešnja crvenu boju, naročito pred mrest, kada postaje izrazito sjajno crven. Inače riba poseduje par brkova tik iznad gornje vilice na samim krajevima usana. Leđa su braonkasto-crvena sa primesama zelene boje. Peraja su crvena. Crna isprekidana pruga se pruža dužinom cele bočne strane ribe. Iznad iste nalazi se svetla–žuta linija koja se takodje isprekidano pruža preko cele bočne strane tela. Odrasli primerci dostižu dužinu od 5 cm. Mužjaci su generalno veći od ženki i vitkiji, tj ženke su okruglijeg oblika tela. Ženke su generalno svetlije, braonkaste boje. Životni vek ovih ribica je u proseku oko 4 godina ali ima dokumentovanih slučaja da dožive i do 7. ali vrlo retko.

Kao što smo i pomenuli gore, u vreme mresta mužjak se oboji u crvenu boju. Razmnožavaju se poput većine ikrašica i potrebno je zaštiti oplodjena jaja mrežom ili gustim biljem poput javanske mahovine ( Vesicularia dubyana ) da roditelji ne bi pojeli istu. Pojedini uzgajivači preporučuju jaču ishranu pre i tokom mresta i to pretežno živom hranom. Pre mresta trebalo bi povećati temperaturu vode na 26. do 27. stepeni celzijusa, a trebalo bi koristiti kiseliju vodu tvrdoće 4-10 dH, pH vrednosti 6 - 6,5. Par zna da baci od 200. do 300. jaja prilikom mresta. Za mrest treba koristiti poseban akvarijum, dosta taman jer ne voli mnogo osvetljene akvarijume, jer u ukrasnim akvarijumima nema neke velike šanse za uspeh. Roditelje bi trebalo prebaciti nazad u ukrasni akvarijum nakon izleganja mlađi, što obično bude nakon 24. časa, jer imaju tendenciju da pojedu istu.

Za držanje istih potreban vam je akvarijum od minimum 50 cm dužine i 35 litara zapremine. Poželjno je da isti bude dobro zasađen jer ova riba voli senovita i tamna mesta. Ne voli presvetle akvarijume gde nema mesta za skrivanje. Riba za razliku od ostalih svojih srodnika nije jatna, nego formira parove. Poželjno bi bilo da parametri vode u kojoj obitava budu sledećih vrednosti pH 6-7.5 ( optimalno 6.5 ), 4-18 dH ( optimalno 8 ), 23-27 stepena celzijusa. Voli mirnu vodu, tako da se jaka cirkulacija vode ne preporučuje kad je držanje iste u pitanju.

Puntius titteya potiče iz kiselih i crnih voda Šri Lanke ali se danas masovno komercijalno uzgaja u ribnjacima jugoistočne Azije, gde se može naći prisutna kako u rekama tako i jezerima. Ova riba je takođe prisutna i u ekosistemu Floride, gde se najviše uzgaja za tržište Severne Amerike. Divlja forma ribe je dosta retka u akvaristici i gotovo svi primerci dolaze sa komercijalnih farmi i uzgajani u zatvorenim veštačkim sistemima. Svojevremeno je u Šri Lanci zbog preteranog lovljenja i prodaje bila na ivici istrebljenja u sopstvenom habitatu iz kog potiče ali je prethodnih godina taj trend zaustavljen i započete su akcije za obnovu staništa istih i njen povratak u većinu voda odakle potiče.

Vrlo miroljubiva ribica, ali treba izbegavati njeno mešanje sa preterano aktivnim, kao i sa robusnim i grubim vrstama. Hijerarhija je izražena, naročito među mužjacima. Veoma je lep prizor kada dva mužjaka izvode neku vrstu ritualnog plesa tj borbe. Tada u krugovima plivaju jedan naspram drugog sa raširenim perajima, pojačavaju svoju crvenu boju i čikaju jedan drugog sve dok jedan ne popusti i povuče se. Lepa osobina ove vrste je što obično mužjak koji je pobednik ovog duela ne juri i ne maltretira poraženog, koji se mirno povuče i prihvati svoje mesto u hijerarhiji.

Puntius titteya je riba koja se definitivno preporučuje početnicima i ljudima koji nemaju mogućnost da drže akvarijum velike zapremine. Njihova osobina da žive u parovima, čini ih posebnim u odnosu na sve srodne vrste, koje pretežno žive u jatu. U malom i gusto zasađenom akvarijumu, par Puntius titteya može biti prelep ukras vaše sobe ili stana.Ovo je tekst sa Akvaristika
http://www.akvaristikaonline.com

URL za ovaj tekst je:
http://www.akvaristikaonline.com/Sections/op=viewarticle/artid=24.html