Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj:
 


Korisnički Info

Dobrodošli Anonimni


Članovi:
Najnoviji: Role76
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 3736

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 85
Ukupno: 85
Ko je gde:
 Posetioci:
01: Forumi
02: Forumi
03: Forumi
04: Forumi
05: Forumi
06: Forumi
07: Forumi
08: Coppermine
09: Forumi
10: Coppermine
11: Forumi
12: Coppermine
13: Your Account
14: Coppermine
15: Forumi
16: Forumi
17: Sekcije: Akvarijumske biljke,
18: Coppermine
19: Coppermine
20: Your Account
21: Forumi
22: Forumi
23: Coppermine
24: Forumi
25: Forumi
26: Coppermine
27: Your Account
28: News
29: Naslovna
30: Forumi
31: Coppermine
32: Coppermine
33: Coppermine
34: Your Account
35: Coppermine
36: Coppermine
37: Coppermine
38: Coppermine
39: Coppermine
40: Coppermine
41: Forumi
42: Forumi
43: Forumi
44: Coppermine
45: Forumi
46: Coppermine
47: Your Account
48: Forumi
49: Your Account
50: Forumi
51: Your Account
52: Coppermine
53: Your Account
54: Forumi
55: Coppermine
56: Forumi
57: Forumi
58: Coppermine
59: Forumi
60: Coppermine
61: Coppermine
62: Coppermine
63: Forumi
64: Forumi
65: Coppermine
66: Coppermine
67: Forumi
68: Forumi
69: Forumi
70: Forumi
71: Coppermine
72: Coppermine
73: Coppermine
74: Forumi
75: Coppermine
76: Your Account
77: Forumi
78: Forumi
79: Forumi
80: Coppermine
81: Forumi
82: Coppermine
83: Forumi
84: Forumi
85: Forumi

Online uprava:

Nema upravnih članova online!
 


Posećenost
Imali smo
69807690
posećenih stranica od
January 2005
 

Naslovna

Puntius conchonius

(824 ukupno reči u ovom tekstu)
(561 puta pročitano)   Odštampaj stranicu
Tekst napisao Buca

Puntius conchonius, nekada znan kao Barbus conchonius, je jednostavno i popularno na ovim prostorima poznat samo kao Konkonius. Danas većina ovih riba dolazi sa ribljih farmi u tropskim predelima sveta ili iz uzgajališta pojedinih naših akvarista. Tvrdi se da se, zahvaljujući uzgoju u ribnjacima zarad eksploatacije u akvarističke svrhe, danas ova riba raširila po rekama Malezije, Tajlanda, Indonezije, Vijetnama, a postoje indicije da se može naći i u rekama Floride i Kolumbije, što je poprilično daleko od njihovog originalnog staništa u Bengalu i Asamu u Severnoj Indiji.

Osnovni izgled ovog patuljastog šarana je njegovo najjače oružje, koje mu je donelo veliku popularnost u akvarističkom svetu. Njegova lagana bočna spljoštenost tela i atraktivne boje, od bakarnih leđa boja se pretvara u zelenkasto-zlatnu, koja se na boku kod mužjaka preliva u svetlo narandžastu do crvene sa metalno-srebrnim odsjajem. Pored repnog peraja izrazito je vidljiva crna tačka. Crvenkasta peraja mogu biti oivičena crnom, naročito leđno i analno. Mužjaci za razliku od ženki imaju izrazito crveni stomak i u vreme mresta boja se pojačava, ženke su manje atraktivne a boja stomaka im je zelenkasto-srebrna, zahvaljujući tome lako ih je raspoznati u radnji kad stasaju u veličinu za prodaju. Konkoniusi nemaju brkove. Lepota njihovog kolorita je poznata i svim ljubiteljima ribnjaka, koji su zahvaljujući blažoj klimi od naše kontinentalne u mogućnost da drže iste u njima, jer izgled i boje pod suncem ovu ribu čine podjednako atraktivnom kao i pod veštačkim osvetljenjem u akvarijumu.

Njihova veličina u prirodi može da dosegne i do 15.cm ali u akvarijumima retko dostiže preko 10.cm.

Konkonius je izvanredna riba za ukrasni akvarijum, vrlo nezahtevna kada je držanje u pitanju. Ogroman raspon temperature, od 18 - 27 stepeni celzijusa, pH vrednosti od 6. do 7.5, dH od 2-10. Mogu se hraniti svim vrstama hrane koje su namenjene akvarijumskim ribama, ali svakako traže pojačanu ishranu, pre svega živom hranom ukoliko ih spremate za mrest.

Riba je polna zrela kad dostigne dužinu od 5.cm do 6.cm. Za mrest može dobro da posluži kao okidač, povećanje temperature na otprilike 27 stepeni celzijusa. Pre toga pripremite akvarijum, kojem će te na dno postaviti gomilu klikera, ili postavite mrežu malo iznad dna. Možete slobodno staviti poneki struk plivajućeg bilja ili busen javanske mahovine a vodu napunite do dve trećine visine akvarijuma maksimalno.Na mrest se može staviti par riba mada ih neki akvaristi mreste i grupno u većim akvarijumima.Preporučuje se stavljanje dva mužjaka na jednu ženku u mresnom akvarijumu ali ja iz svog iskustva mogu da kažem da nećete imati problema za bilo kakvu kombinaciju se odlučite.Ja sam ih mrestio u kombinaciji: mužjak i dve ženke, a mnogi to rade sa samo dve ribe, mužjak-ženka kombinacija. Potrebno je odstraniti buduće roditelje neposredno nakon bacanja ikre, jer postoji velika mogućnost da će ista biti pojedena. Mladi izlaze iz jajašca nakon 24. do 30. časova od polaganja istih. Mlade treba hraniti nakon toga žumancetom ili mikro hranom poznatih proizvođača industrijske hrane za akvarijumske ribe a ubrzo i naupliusima Artemije..

Minimalna veličina akvarijuma bi trebala biti u dužinu 60.cm tj oko 70.litara. Pošto je Konkonius jatna riba, preporučuje se držanje minimum šest primeraka. Moj savet je dva mužjaka na četiri ženke. Za podlogu bi bilo dobro staviti im kvarcnog peska ili sitnog šljunka, u ćoškove akvarijuma postaviti dosta robusne biljke, tvrdog i po mogućstvu gorkog lista, jer odrasli primerci imaju običaj da grickaju biljke, naročito ako su finog i mekanog lista. Nije na odmet staviti i koje plutajuće bilje ali je jako bitno da riba ima dosta otvorenog prostora za plivanje, jer je ista neumorni plivač. Zbog svog neumornog plivanja zna biti nezgodno držati je sa mirnim, sporim i plašljivim vrstama, pa se ne preporučuje držanje sa istim iako u biti nije agresivna i nema običaj da napada druge vrste. Takođe joj više prija češće menjanje vode po malo, 10% na svakih nedelju dana, nego veliko menjanje vode odjednom, poput 50% u dve nedelje.

Konkonius je u biti lepa vrsta ribe koja u dobro i gusto zasađenom akvarijumu može biti lep ukras a nisu malobrojni slučajevi gde zahvaljujući dosta flore, mlađ može odrasti, doseći polnu zrelost i živeti u jatu zajedno sa svojim roditeljima. To je svakako lep prizor, koji svaki akvarista želi i sanja.

Popularnost Puntius conchonius je dovela do stvaranja novih varijeteta koji ne postoje u divljini, već su proizvod ukrštanja i selekcije koju je čovek sproveo. Najpoznatiji veštački varijeteti su:

• Šlajer Konkonius

• Neon Konkonius

• Metalik Konkonius

• Stakleni Konkonius

Mada po meni ništa ne može da se poredi sa lepotom izvornog primerka.

Nije čest slučaj da mušterije u radnjama pomisle da je Konkonius ustvari popularna zlatna ribica. Zbog ovakvih zabuna koje izazivaju početnici, postala je poznata kao surogat zlatne ribice tj kao zamena za istu. Ako se uzme lakoća držanja, ista je u stvari idealna riba za početnike koji tek ulaze u tropsku akvaristiku. Toplo je preporučujemo svim početnicima a i onima koji su malo više iskusni a vole Barbus-e svih vrsta.