|
 |
Sadržaj:
|
 |
Naslovna Octopus Databaza Komunikacija Pretraživanje
Bolesti riba
 |
Poslednjih 10 poruka
|
 |
 |
Sekcije - tekstovi
|
 |
 |
Posećenost
|
 |
Imali smo 125381449posećenih stranica od January 2005
|
 |
Forumi › AKVARIJUMSKA TEHNIKA I OSTALE POTREPŠTINE › Staklo, grejači, svetlo i sva ostala tehnika potrebna za održavanje akvarijuma › koje osvetljenje izabrati? |
 |
 |
koje osvetljenje izabrati?
Poslato: Uto Nov 24, 2009 7:25 pm
|
|
 |
 |
Re: koje osvetljenje izabrati?
Poslato: Uto Nov 24, 2009 7:54 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Uto Nov 24, 2009 8:21 pm
|
|
 |
Pridružio se: Feb 05, 2009 Poruke: 29 Lokacija: Beograd
|
|
 |
Poslato: Uto Nov 24, 2009 9:19 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 12:18 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 12:48 pm
|
|
 |
Pridružio se: Jul 29, 2009 Poruke: 213 Lokacija: Beograd-Zvezdara
|
Dosta siroka tema, trebalo bi prvo da iscitas mnoge teme, o rastu bilja ( konkretno : pretpostavljam da je Anubia nana, ona je spororastuca biljka, Ludwigija recimo spada u brze rastuce biljke) U sustini, kad je odnos bilje-alge u pitanju, sto ti brze rastu biljke, to ti manje hrane ostaje za alge! Bitan ti je zatim foto preiod, odnosno trajanje osvetljenja, moras da pratis biljke, kada se one "zatvore" ili da kazem "odu na spavanje" tada svu tu svetlost koriste samo alge!.... i tako dalje i tako dalje...
Sto se samog svetla tice, treba ga prilagoditi u odnosu na biljke koje odaberes, opet biljke treba birati u odnosu na to zelis li aq sa malo ili mnogo svetla!!! Opet pocetni parametar bi okvirno trebao da bude W/L i da vrednosno bude oko 0,7W/1L aq vode! Jos jedna stvar :zasto destilovana, ta voda nema uopste hranjljivih materija, znaci idi 100% odstajala cesmovaca! Kada kupujes neonke, bilo T8 bilo T5, kada odredis koja snaga u W ti odgovara, posle toga treba da gledas da isijavanje bude opet oko 50lm/1L aq vode! Takodje bitna je kelvinaza sijalice i po meni optimalna je kombinacija za tvoj aq, 1x T5 13W sa oznakom 840 i 1x T5 13W sa oznakom 865, ili umesto ove druge, jos bolje jedna gro lux cev!
Nije to toliko komplikovano kako ti izgleda! 
Ovo sve sto sam napisao su ti neke smernice, pa gledaj malo teme po tim kljucnim recima!
EDIT: Zaboravio sam da ti napomenem obavezno ubacuj CO2 u celoj toj prici! Imas na ovom forumu tema i tema o neophodnosti CO2!!
|
|
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 2:21 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 3:09 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 3:39 pm
|
|
 |
Pridružio se: Jul 29, 2009 Poruke: 213 Lokacija: Beograd-Zvezdara
|
Krcko je dao dobar predlog, ovo sto ti ja dajem ka predlog je mislim najbolja kombinacija. Dakle udjes u radnju, kazes prodavcu treba mi jedna cev T5 13W oznaka (koja pise na cevi ili ambalazi, osim ako nije kina) 865, i treba mi cev gro lux 13W (ili neki W gore dole) T5 su isto sto i T8 (obicne neon cevi starije generacije) sa razlikom da su T5 tanje i stedljivije u odnosu na ono sto pruzaju! Takodje na ambalazi ili retko samoj cevi pise i koliko je lumena- oznaka lm, cev! Lumen je kolicina isijavanja koju cev emituje.
Kod oznake ,recimo, 865 broj 8 oznacava ,zapravo 80% suncevog sprektra, a druga dva broja ,u ovom slucaju 40, oznacavaju temperaturu svetla, dakle 65= 6500K
Link koji ti je Krcko dao, shvati ozbiljno i sve lepo procitaj pre nego sto doneses bilo kakvu odluku, i nemoj da trazis brza resenja, tipa e ljudi sta da stavim od svetla, onda ti neko kaze to ,to i to i ti stavis, a ono alge... ili nesto slicno! Dakle prvo sve lepo procitaj na tu temu!
Strpljen spasen!
Pozdrav!
|
|
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 5:20 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 6:30 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Nov 25, 2009 7:18 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Čet Nov 26, 2009 12:34 am
|
|
 |
 |
Poslato: Čet Nov 26, 2009 9:07 am
|
|
 |
 |
Poslato: Čet Nov 26, 2009 10:38 am
|
|
 |
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Ne možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
|
 |