|
|
Sadržaj:
|
|
Naslovna Octopus Databaza Komunikacija Pretraživanje
Bolesti riba
|
Poslednjih 10 poruka
|
|
|
Sekcije - tekstovi
|
|
|
Posećenost
|
|
Imali smo 153405547posećenih stranica od January 2005
|
|
Forumi › VODA › Fizičko hemijske osobine vode › Dodavanje CO2 tokom noci i CO2 reaktori |
|
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3 Sledeća
|
Re: hemizam trovanja CO2 kod riba i dodavanje CO2 tokom noci
Poslato: Sub Nov 19, 2005 3:50 pm
|
|
|
|
Re: hemizam trovanja CO2 kod riba i dodavanje CO2 tokom noci
Poslato: Pon Nov 28, 2005 7:54 am
|
|
|
Pridružio se: Nov 23, 2005 Poruke: 21 Lokacija: Zagorje
|
slobodan1511 citat: |
a nekad je sve u redu i ako se ne smanji, pa ti sad vidi |
Moje je osobno mišljenje da ako imate akvarij prepun riba i bilja, co2 gasite svakako noću jer bilje proizvodi isti, ribe također, pa bi jš i to ipak bilo malčice previše. U suprotnom, raspali!
Nitko nije (barem koliko ja vidim ) postavio pitanje eksplozije u slučaju zatvaranja sistema. Pa ću vam ponuditi jednostavno rješenje: kupite u apoteci sistem za infuziju. Ovdje to dođe cca 10 kn (dvije kave) i ostavite ventil s mogućnošću regulacije protoka koji dobijete na kratkoj cjevčici da ide slobodno u prostor (govorim, dakle, o dvije cjevčice: jedna u sobu, druga u akvarij) . Po danu nek je ventil zatvoren pa će, naravno, zakonom fizike plin ići cjevčicom koja vodi u akvarij; noću ga otvorite pa će (ponovo fizika ) isti krenuti linijom manjeg otpora: u prostor.
Ako ne želite u tu svrhu, možete isti ventil koristiti kao regulaciju protoka CO2 u akvarij
Ne zaboravite mjeriti Ph, barem u početku dok ne ulovite tempo Količinu ispuštenog CO2 možete regulirati i visinom na kojem vam je izlaz cjevčice u akvariju (pretpostavljam da imate zračni kamen na tom mjestu). Što je dulji put mjehurića do površine, više će se CO2 otopiti. Logično tome , ako imate previše CO2, tj. predrastičan pad Ph vrijednosti, više od 0,5 po danu, podignite kamenčić ili pak zavrnite malo gore spomenuti ventil.
I pardonček, čini mi se da ne spominjete drugu bočicu. Ona naime služi da bi zadržalu pjenu nastalu u slučaju preburne reakcije.. a događa se i to Postavljena je dakle tako, da cjevčica ide najprije u nju pa tek onda u akvarij
Oprostite ako ponavljam već izrečene stvari. Ali ovdje sam nova i lako mi je previdjeti neke postove. Iako se trudnim pročitati ih što više. Ali opet, ponavljanje je majka mudrosti, ne?
|
|
|
Re: Dodavanje CO2 tokom noci i CO2 reaktori
Poslato: Pon Nov 28, 2005 4:44 pm
|
|
|
|
Poslato: Uto Nov 29, 2005 1:37 pm
|
|
|
Pridružio se: Jun 07, 2005 Poruke: 157 Lokacija: Novi Sad
|
|
|
Poslato: Uto Nov 29, 2005 2:59 pm
|
|
|
Pridružio se: Feb 20, 2005 Poruke: 1595 Lokacija: Beograd, Srbija
|
Elim prvo se postavlja pitanje šta je to prepun akvarijum? Ako misliš na veliku količinu riba trebalo bi da je normalno u akvarijumu držati neki odredjen broj riba da mogu normalno plivati i napredovati. Ima i takvih koji u akvarijumu drže veliki broj riba, ali oni nemaju problema sa rastom biljaka i nedostatkom CO2 jer ribe samim disanjem oslobadjaju CO2 u dovoljnoj količini za normalan rast biljaka. Problem nastaje u akvarijumima koji nisu prenaseljeni ribama i za neki normalniji rast biljaka je neohodno dodavati CO2.
Ne slažem se sa tobom da je neophodno prekidati dovod CO2 u toku noći, već nasuprot tvome mišljenju treba naći neku idealnu granicu dodavanja kako bi to savršeno funkcionisalo. Prekidanjem u toku noći i jačim dodavanjem u toku dana napravićemo mnogo veću oscilaciju nego kad sve to držimo u nekoj normali. Normalan proces je da dodavali mi CO2 ili ne, u toku noći će biti oscilacija parametara vode iz raloga koje si već navela , a to je da biljke i ribe oslobađaju C02. Pod idealnom granicom smatram da ukupna koncetracija CO2 iz reaktora i koji oslobode biljke i ribe ne pređe kritičnu granicu za ribe i da bitnije ne menja parametre vode. Kako ne bi prešao tu granicu ja koristim, kako sam naveo, trik sa svetlom i grejanjem rastvora (sa porastom temperature rekacija je burnija).
Pitanje ekslpozije nismo pominjali na ovom forumu i zaista postoji velika verovatnoća da se u slučaju zatvaranja sistema uveliko uvećava šansa da se i to desi. Rešenja za to ima mnogo i prvom prilikom ću navesti neka uz slike.
Quote:: |
CO2 možete regulirati i visinom na kojem vam je izlaz cjevčice u akvariju (pretpostavljam da imate zračni kamen na tom mjestu). Što je dulji put mjehurića do površine, više će se CO2 otopiti. Logično tome , ako imate previše CO2, tj. predrastičan pad Ph vrijednosti, više od 0,5 po danu, podignite kamenčić ili pak zavrnite malo gore spomenuti ventil. |
Mislim i da ovde grešiš, jer podizanjem kamena će biti kraći put, ali i pritisak na kamen će biti manji i količina CO2 koju reakcija tera iz boce biti veća a samim tim i rastorljivost CO2 ista ili neznatno manja. Trajnije i pouzdanije rešenje je ipak ono što navodiš na kraju tj. regulacija putem ventila.
|
|
|
Poslato: Sre Nov 30, 2005 11:26 pm
|
|
|
|
Poslato: Čet Dec 01, 2005 2:04 am
|
|
|
|
Poslato: Čet Dec 01, 2005 8:34 pm
|
|
|
|
Poslato: Uto Sep 12, 2006 11:13 am
|
|
|
|
Poslato: Sub Sep 16, 2006 1:13 am
|
|
|
|
Poslato: Pon Mar 12, 2007 12:05 pm
|
|
|
Pridružio se: Feb 27, 2005 Poruke: 2141 Lokacija: novi beograd
|
CO2 sistemi zastupljeni su u proizvodnom programu proizvodjaca akvaristicke opreme. Ima ih vise vrsta-nacina za ubacivanje carbon dioxida , od onih koji se zasnivaju na kucnim DIY kvasac-secer, naravno sa drugacijim - sigurnijim nacinom aktiviranja i dodavanja, sistemi sa posudom pod pritiskom sa manometrima , sigurnosnim ventilima , pumpom i brojacem mehurica, sa karbonatnom plocom... Na Forumu ima clanova koji koriste ovakve-prave reaktore, zamolio bih da Nam napisu svoja iskustva , nacin rada , pouzdanost ovakvog sistema . Interesantni su i uslovi pod kojima ih koriste, mislim na parametre vode ; kako pocetne tako i one do kojih su dosli . Koji je period dodavanja ? nekoliko sati , neprekidno ? Kakva je stabilnost celokupnog sistema ? Za pocetak toliko , dalja pitanja ce slediti . Pozdrav
_________________ krcko |
|
|
Poslato: Pet Mar 23, 2007 12:31 pm
|
|
|
|
Poslato: Pet Mar 23, 2007 1:13 pm
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
|
|