Strana 8

Regal tang - Paracanthurus hepatus

 
 

Forum

Sadržaj

 

Paracanthurus hepatus je jedna od često sretanih riba u morskim akvarijumima širom sveta. Obzirom da se radi o vrsti koja je Reef safe (kako bi to popularno akvaristi rekli) ona je stanovnik mnogobrojnih koralnih akvarijuma. Ako se tome doda da je i relativno jednostavna za gajenje onda će se mnogi složiti da je ova riba uz popularnu žutu zebrasomu (Zebrasoma flavescens) najčešći izbor većine reef početnika. Tek kasnije kada akvarista i njegov ref malo uznapreduju na red dolaze neke druge, možda malo zahtevnije ribe Iz familije Acanthuridae.

Akvaristi pripadnike ove familije nazivaju ribe hirurzi. Familija Acanthuridae dobila je ime po grčkim rečima "akantho" i "oura" Razlog tome je prisustvo bodlji na bokovima u korenu repa a koje podsećaju na hirški skalpel. Iz tog razloga ih i nazivaju ribama doktorima. (doktor ili surgeon). Ova familija obuhvata nekoliko rodova: Acanthurus, Naso, Ctenochaetus, Zebrasoma i Paracanthurus. U prirodi, ova familija ima predstavnike u svim tropskim morima gde se sreću duž koralnih grebena a neke vrste se mogu naći i na otvorenom moru. U prirodi se kao odrasle jedinke kreću najčešće samostalno dok se mlade jedinke mogu nalaziti u manjim jatima na koralnim grebenima.

. ca p

Paracanthurus hepatus se može sresti pod mnogim imenima u literaturi i na internetu. Neka od njih su : Regal tang, Blue tang, Hippo tang, Palette tang, Yellow-tail blue Tang itd. Mnoštvo lokalnih imena vezano je za odredjena govorna područja. Kod nas ga akvaristi najčešće zovu plavi hitrurg ili plavi tang.

Ova riba je odličan plivač i iziskuje prostor te se stoga za njeno držanje ne preporučuju manji akvarijumi od 300 litara. U odnosu na druge ribe reagovaće različito i njegova reakcija može biti prilično različita što najpre zavisi od vrsta sa kojima ih združujemo. Prema većini riba biće nezainteresovani dok je moguće da sa druge strane prema nekim vrstama ispolji priličnu agresiju. Ovo se dešava dosta retko i obično su teo vrste koje su kompetitori u ishrani. Najčešće se pri združivanju sa drugim tangovima preporučuje da ribe budu približno iste veličine. Takodje se mora voditi računa da se obezbedi dovoljno skrovitih mesta za slabije ribe jer su ponekad prilično teritorijalni. Prilikom združivanja sa nekim vrstama kao što su trigeri, veliki andjeli andjeli ili agresuvniji pripadnici familije tangova oprez je od izuzetne važnosti, jer neke od ovih riba mogu ozbiljno ugroziti plavog tanga, naročito ako se on u akvarijum unosi naknadno.

Jedan od preduslova za uspešno držanje ove vrste je stabilna sredina u kojoj će se ona osećati komotno. Voli jaču turbučenciju i veoma je bitno da voda obiluje kiseonikom. U nedostatku kiseonika ovo je jedna od prvih riba koja će reagovati. Zdrava riba ima jasno izražene boje, pliva opušteno, bez nervoze i naglih pokreta. Rado uzima hranu. Kod ove vrste kao i kod većine drugih tangova karakteristična je osetljivost na parazita koji izaziva bolest belih tačaka kod morskih riba. Ovo se najčešće vezuje za njihov običaj da spavaju na boku tik uz podlogu i to gotovo uvek na istom mestu te su samim tim u dometu novih slobodnoplivajućih parazita koji iz cista izlaze obično rano ujutru sa prvim zracima svetla. Akvarista koji nije upoznat sa ovom njihovom osobinom da leže na boku ubično se uplaše da im je riba uginula.

Kao nov u akvarijumu neki prvi period može biti veoma stidljiv i provoditi veći deo dana sakriven u stenama daleko od oka. Neka vas to ne zabrinjava. Ova riba je kao što rekoh vrstan plivač i neće proći mnogo dok se oslobodi i upozna vaš akvarijum.

Prilikom kupovine ribe vodite računa da riba ima izražene boje, da uzima hranu i da nije mršava. Najbolji savet bi bio da ribu koja vas zanima ne uzmete odmah već da je pogledate par puta u nekoliko dana i kada se uverite da je sasvim zdrava može poći na put do vašeg akvarijuma. Nesavesni prodavci prodaju ribe koje su ili lovljene cijanidom ili odmah posle transporta. Takve primerke nemojte uzimati a trgovce koji vam nude takvu ribu zaobilazite u širokom luku. Najnormalnije bi bilo da se sa vašim prodavcem dogovorite, kaparišete ribu i uzmete je posle nekoliko dana (po isteku karantina) Naravno pod uslovom da je ona u dobrom stanju i dalje. Jedino tako ste sigurni da sa vašim novajlijom neće u akvarijum doći i neki nezvani gosti a da su šanse da izgubite ribu svodite na minimum.

stris

U pogledu ishrane Plavi tang nije naročito zahtevan. Zdrava riba će rado uzimati skoro sve što joj ponudite. Od suvih oblika hrane uzimaće rado i paletiranu i hranu u obliku listića. Moje ribe u meniju osim sitno seckanih rakova, školjki i drugih morskih plodova redovno dobijaju i hranu biljnoga porekla, bilo da se radi o svežoj ili sušenoj hrani renomiranih proizvodjača. Takodje Im često ponudim smrznutu odraslu artemiju ili Mysis. Ove ribe su popularne medju akvaristima jer tokom dana gotovo neprestano jedu različite vrste algi sa živog kamenja. Akvarista se na taj način rešava vevelikog broja vrsta nepoželjnih algi. Medjutim ukoliko vaš akvarijum ima nekoliko riba sa sličnim načinom ishrane obavezno im obezbedite dodatak na biljnom meniju jer vaš akvarijum neće u svakom momentu raspolagati dovoljnim količinama algi za sve zainteresovane stanovnike. Zbog ove osobine ove ribe su veoma popularne medju akvaristima. Loše i neadekvatno hranjene ribe nikada nisu u punom koloritu i ne retko izgledaju mršavo . Najbolje ih je hraniti nekoliko puta dnevno manjim porcijama hrane.
Obzirom da je herbivora i veoma miroljubiva preporučujem je toplo svakome kome se dopadne, a mali je broj onih kojima neće.

Tekst napisao Slobodan Lazarević - Octopus

Povratak na sadržaj

Povratak na forum

 
     

Images and articles are Copyrighted