|
|
Sadržaj:
|
|
Naslovna Octopus Databaza Komunikacija Pretraživanje
Bolesti riba
|
Poslednjih 10 poruka
|
|
|
Sekcije - tekstovi
|
|
|
Posećenost
|
|
Imali smo 151048960posećenih stranica od January 2005
|
|
Forumi › SLATKOVODNA AKVARISTIKA › Slatkovodne akvarijumske ribe hladnih voda › Drinske podvodne baštice |
|
Idi na stranu: 1, 2 Sledeća
|
Drinske podvodne baštice
Poslato: Pon Okt 12, 2009 10:35 am
|
|
|
Pridružio se: Dec 30, 2008 Poruke: 695 Lokacija: beograd
|
Evo da otvorimo novu temu pa zajedno da razvijamo nas domaci biotop. Akvarijum je za sada hladnovodni biljni, ali svakako planiram i faunu...
I eto po ko zna koji po redu staklenac stiže u naš dom , a mislim da za ovu igru nisam mogao da izaberem bolje vreme, a sve je pocelo lepim pecaroskim vikendom na Drini, pa kada vec riba nije grizla metal, ja nakupio malo bilja....
Caka je u tome da je dugo lepo toplo i sunčano vreme u Oktobru prevarilo i biljke - po dužini dana i temperaturama one pomislile da je proleće pa krenule masovno da guraju mlade i zdrave listove - neke i procvetale. Sa druge strane vrućine se upravo završile ,a kod mojih roditelja zastakljena grejana terasa (gde mama drži cveće zimi) temperature oko 10-15celz ima dosta dnevnog sunčevog svetla - idealno.
I tako skočim juce ujutro na brzaka po 20ak litara stakla uzmem podlogu i od ranije donesen sa Drine šljunak 2-5mm i udri...
-Ideja je hladnovodni biotopski Drinski akvarijum (u ovom trenutku je samo biljni). Za sada oko 22lit stakla (18-19lit vode).
-podloga 0,7lit (1,5cm) hranjive podloge, mrežica, pa 5-7cm Dinskog Šljunka 2-5mm sa lokaliteta odakle su i biljke
-osvetljenje za sada prirodno. Grejanje nema -kako priroda zapovedi u zastakljenoj terasi (uz malu pomoć radijatora) i temperature zimi su oko 10-15celz. Filtracija za sada nema, ali kupio sam malu motornu pumpu sa filterom, pa će mo da vidimo.
-Planiram da im dodajem DIY CO2
-voda u ovom trenutku odstajala Bgd česmovača, ali sutra mi stiže bunarska voda sa lokaliteta (bunar 20m dubine na 100m od mesta gde sam uzimao biljke)
-Za sada se ne opterećujem mogućom pojavom algi ili bilo čega drugoga - glavni cilj mi je da ih adaptiram na akvarijumske uslove.
Sve sugestije, pomoc i predlozi su dobrodosli, a posebno za ovu pocetnu fazu prilagodjavanja: oko start up prehrane, grejanja, filtracije, svetla,...
Fotke koja sledi je malo mutna posto je aq formiran juce na brzinu...
PS u sledećih par dana skoknuću još da malo ronjam po Drinskim barama i navatam još po nešto od bilja dok ih hladno vreme nije srokalo...
Opis: |
|
Veličina fajla: |
72.89 KB |
Pogledano: |
1408 puta |
|
|
|
|
Re: Drinske podvodne baštice
Poslato: Pon Okt 12, 2009 7:23 pm
|
|
|
|
Sorry... fotka je brzinska i voda je jos mutnjikava - nije se slegla od jucerasnje brzinske postavke. U pozadini se vidi prozor zastakljene terase od armiranog stakla.
O travkama ce mo svi zajedno diskutavoti naknadno kada dam bolje fotke
Stavio sam u ribe posto je ovo hladnovodna tema, a jednoga dana kada poraste ovaj aq ugostice i predstavnike lokalne faune. Za sada je ovo priprema stanista...
Inace upravo sam se vratio sa dopunske ekspedicije.
Usao sam u vodu temperature 16celz po pristojnih 23 i sa suncem koje se probijalo kroz oblacice, a izasao na 11celz, kisa i jak vetar. Malo fotkao sam lokalitet, malo pod vodom, malo nad, uzeo jos par uzoraka flore, uzeo uzorke vode (u bari i iz bunara), pa da uz pomoc drugara malo analiziramo, doneo bunarsku vodu za aq. Kad se malo zgrejem odradicu jedan mali akvaristicki foto strip sa danasnje ekspedicije, a sutra stavljamo fotke sa tacnama prikuplenog bilja...
Inace danas pre odlaska na ekspediciju dok je jos bilo suncano sipao sam u aq jedno 2-3dcl gazirane vode vrnjci (po deklaraciji preko 4000mgCO2/lit) - i moj mali Drinski staklenac perlao je kao pravi
Naknadni edit:
Da bi ste shvatili odakle dolazi ova prica idite na google mape pa pogledajte satelitski snimak lokaliteta: Crna Bara, Srbija. Tacne koordinate bare iz koje sam ja uzimao uzorke su: 44.860371, 19.378638.
Poslednji izmenio biobiofizicar dana Pon Okt 26, 2009 12:27 am, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
|
Poslato: Uto Okt 13, 2009 7:17 am
|
|
|
|
evo i malo obecanih pejzaznih, nadvodnih i podvodnih fotki sa lokaliteta - jedna od glavnih stvari zbog koje sam i isao, a to je da vam docaram kako sve to izgleda u prirodi.
Perling je neverovatan (a to sam tek primetio na fotkama), a nije mi jasno sta perla ispod onog silnog mulja i algi, uslovi osvetljenja su mi se jako menjali, pa sam morao da koristim i blic pod vodom, tako da ima i boljih i gorih fotki, ali manekeni su stvarno extra. Vredelo je onih 2 sata provedenih u ladnoj vodi. Par fotki je snimljeno na nesto vecoj dubini (vise od 1m).
Uzivajte u ovim neobicnim i za mene predivnim prizorima....
dole je cudesno!!!
|
52.71 KB |
1157 puta |
|
a sad malo podvodnog tamnog vilajeta
|
56.1 KB |
1393 puta |
|
Poslednji izmenio biobiofizicar dana Uto Okt 13, 2009 7:23 am, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
|
Poslato: Uto Okt 13, 2009 8:37 am
|
|
|
|
Poslato: Uto Okt 13, 2009 8:43 am
|
|
|
|
Poslato: Pet Okt 16, 2009 7:30 am
|
|
|
|
Evo da probamo da utanačimo spisak biljaka koje sam uzorkovao i posadio u akvarijum, a koje su prikazane na fotkama.
Kako vremenom budemo otkrivali šta je šta tako ću i ja naknadno editovati ovaj post i boldirati ono što je najverovatnije tačno. Pomozite malo....
1. Menta aquatica (eventualno M. pulegium)
2. Alternanthera philoxeroides, a mozda Rotala sp green ili heteranthera zosterifolia ili ???
3. Cardamine hirusta
4. Eleocharis acicularis
5. Alisma triviale ili echinodorus barthii
6. Potamogeton natans
7. ????
8. Shinnersia rivularis ?
9. Zannichellia palustris ?
10. Utricularia vulgaris (možda U. neglecta ili U. australis)
11. Hottonia palustris ? ili Myriophyllum aquaticum
12. Myriophyllum spicatum
13. Vallisneria gigantea
14. Potamogeton coloratum ili P.natans ili P. alpinus
15. Alisma lanceolatum ili možda Thalia dealbata
16. Apium repens ili Lysimachia nummularia ili bacopa monnieri???
Ako treba bolje fotke iz aq sa vise detalja stojim vam na raspolaganju...
uzorci
|
54.18 KB |
1365 puta |
|
uzorci
|
58.82 KB |
1385 puta |
|
|
|
|
Poslato: Sub Okt 17, 2009 12:21 pm
|
|
|
|
Poslato: Ned Okt 18, 2009 1:12 pm
|
|
|
Pridružio se: Avg 18, 2008 Poruke: 161 Lokacija: Beograd
|
bravo za biobiofizicara. samo da pozdravim upoznavanje i priblizavanje onome sto nam je ispred nosa, a i ono ima svoju lepotu i cari.
moje iskustvo je da sam gurao u akvarijum sa kozama razne biljke iz Savskog jezera, sve su vremenom propale, a cenim da je zbog toga sto su navikle na veoma hranljivu podlogu i na dosta svetla. na zalost pretpostavljam da su sve to sezonske biljke i da nece opstati duze od sezone, ali nadajmo se da se varam!
sa ribama sam se vise igrao. mozda ti nesto od ovoga pomogne pri izboru.
- drzao sam suncice - one ce se odlicno snaci u akvarijumu.
- drzao sam stukice, njima treba ziva hrana, ponekad se bace na komad mesa, ali to je mukotrpna lutrija. bas ovih dana pokusavam da ulovim jednu od 12ak cm kako bi se uklopila medju moje zveri, pa sam uzivao na pecanju. da ne bude ni prevelika, ni premala, a onda cu joj ograniciti rast sa jednom-dve ribice nedeljno. to mi je jedna od najlepsih riba uopste.
- babuskice razbijaju monotoniju, nisu bile stidljive ni plasljive, a pokupice i ostatke hrane.
- neka vrsta Gobiusa, oni babci sto zive ispod kamenja. oni su mi vrlo brzo crkavali, vrlo su osetljivi i skloni su bolestima. mada njih nisam gurao u veliki akvarijum, mozda bi se tamo bolje snasli.
- klenova sam nahvatao kao zivu hranu, a mnogi su se jako lepo snasli u akvarijumu. brzi su, krecu se i u jatu, jedu meso bez problema. moras zatvoriti sve rupe na poklopcu jer mogu da iskoce kroz najmanju rupicu, isto vazi i za stuku.
- cverglana sam drzao jako davno, jako brzo raste, i zdere sve sto stigne.
- mrena je isla uz klena, ponekad plivaju zajedno u jatu
- chikov - ako je to to - mali tanki duguljasti somic, ima jako lepe pruge i puno brkova. brz kao metak, al uglavnom miruje ili baulja po dnu. nije nesto posebno zanimljiv. dobro se drzi. vidjao sam da prodaju njegove tropske, crno-bele rodjake.
probao bih i sa malim smudjem, kao i sa linjakom. a siguran sam da bi se i bandar lepo uklopio. grabljivice mozes da drzis s kim oces, dok god im je velicina (ne)odgovarajuca.
pazi se parazita koji se kace na ribe. jedan je stigao sa klenom a zakacio se na diskusa, odstranio sam ga rucno, i nije bilo problema. u jednoj preminuloj stukici sam nasao i neke parazitske crve.
pa ipak, toliko sam toga ubacivao, a nisam imao nikakvih ozbiljnijih problema. pazi - imam i dva diskusa koji vaze za jedne od najosetljivijih riba, a koji su i dan danas odlicno, mada ovaj jedan ima uspomenu 'iz detinjstva' na nosu na jednu stukicu, ali mu to ne smeta da bude najzivahnija ribica u akvarijumu.
eto, nadam se da ce ti nesto od ovoga biti od pomoci, a ti ces svakako biti bolji gazda od mene jer neces mesati tropske i hladnovodne ribice.
srecno!
PS ja bih probao i sa vodenim paukom.
|
|
|
Poslato: Pon Okt 19, 2009 2:59 am
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
|
|